Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливанският премиер Наджиб Микати съобщи за ускорени дипломатически усилия за примирие

Премиерът на Ливан Наджиб Микати
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За ускорени дипломатически усилия съобщи ливанският министър-председател Наджиб Микати. В същото време израелската армия твърди, че е нанесла сериозни щети на проиранската ливанска групировка "Хизбула". 

В последните часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Близкия изток дипломатическите усилия за постигане на примирие са се засилили, написа Наджиб Микати в социалната мрежа "X".

Става дума за разговори между Съединените щати и Франция за възобновяване на декларация за прекратяване на огъня за определен период, пояснява Микати.

В телефонен разговор американският президент Джо Байдън призова израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да бъдат сведени до минимум цивилните жертви, особено в жилищните райони на Бейрут. Байдън същевременно потвърди подкрепата си за ударите по терористичната организация "Хизбула", се казва в изявление на Белия дом. С израелския премиер Нетаняху са обсъдили още "спешната нужда от възобновяване на дипломатическите усилия за освобждаване на заложниците, държани от "Хамас", както и че задължително трябва час по-скоро да бъде възстановен достъпът до северната част на Ивицата Газа, включително коридорът от Йордания.

При израелски танков обстрел на главната квартира на мироопазващите сили на ООН в Ливан са били ранени най-малко двама военни, съобщиха от Обединените нации. Израелската армия твърди, че е ликвидирала двама висши командири на "Хизбула". Изтребители са нанесли целенасочени удари по военни складове край Бейрут, но тази информация не е потвърдена.

Най-малко 28 души са загинали при израелски удар по училище в Ивицата Газа, съобщиха палестинските власти. Поразеното училище служи като убежище за разселени лица. Израелските сили за отбрана провеждат наземна и въздушна операция срещу палестинската терористична организация "Хамас" в северната част на Газа.

Според разследване на специална комисия на ООН Израел е провеждал целенасочена политика за унищожаване на здравната система в Газа. 

Преди публикуването на доклад по въпроса бившият върховен комисар по правата на човека Нави Пилай сравни израелските действия с военни престъпления и престъпления срещу човечеството. 

Световната здравна организация твърди, че над 10 хиляди пациенти, нуждаещи се от спешна медицинска евакуация, са били възпрепятствани да напуснат Газа след затварянето на граничния пункт Рафах с Египет през май.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна