Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на финансите: ЕК може да допусне отсрочка по ПВУ

Но колкото повече се бави, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите, разписани по него, допълни Людмила Петкова

Людмила Петкова
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия може да допусне отсрочка по Плана за възстановяване и устойчивост на България, но колкото повече се бави, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите, разписани по него, заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова:

"Ако се забавим още няколко месеца, това означава инвестиция да се направи примерно за една година или година и половина, някои е невъзможно да бъдат реализирани в такива кратки срокове. Така че България колкото по-бързо промените по Плана, това означава по-голям шанс за изпълнение на всички инвестиции в срок и получаване на средствата, които са заложени по Плана".

Министър Петкова отбеляза, че в бюджета за тази година са включени второ и трето плащане по Плана за възстановяване, но спрелият процес на оценка на второто плащане спира и възможността за следващи плащания, както и целия План.

За бюджета за следващата година служебният министър на финансите готви срещи с работодателите, синдикатите и политическите партии. Тя допусна и да бъде свикано извънредно заседание на парламента:

"По принцип партиите ще решат дали да бъде експертна среща, или да бъде примерно извънредно заседание на Народното събрание. Това зависи от тях, но Министерството на финансите има готовност за провеждане на среща и дискусия с всички политически партии", посочи Людмила Петкова.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна