Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурата по доверено изграждане на софтуера на машините за гласуване започва утре, хеш кодът ще бъде показан публично

Правителството ще осигури още 50 IT-специалисти към ЦИК, за да проверяват машините за вота

Снимка: БТА

Министерството на електронното управление ще започне утре процедурата по довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Процедурата ще започне от 11:00 часа и ще се извърши от Централната избирателна комисия (ЦИК) в контролирана среда, предоставена от министерството. Поканени са и представители на политически партии и неправителствени организации. 

След приключване на процеса по довереното изграждане на софтуера и генерирането на хеш кода, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, министърът на електронното управление Валентин Мундров ще даде брифинг, на който публично ще бъде показан и хеш кодът.

Темата днес коментира и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от правителството за координатор по подготовката и провеждането на вота. 

Той подчерта, че са поканени представители на всички партии и коалиции, регистрирани в ЦИК. Искам да отправя горещ апел към тези хора да присъстват на този процес, тъй като той гарантира сигурността на самия код, каза министърът.
Правителството ще осигури още 50 IT-специалисти към ЦИК, за да може да бъдат проверени много по-голям брой машини за гласуване, отколкото на предишните избори, каза още министър Карадимов в Плевен, където се срещна с областните управители от Северозападния район.

Обезпечаването на изборите на 27 октомври в материално-техническо отношение върви в срок, посочи министърът, но отново подчерта, че 61 кметове не са предоставили информация дали са унищожени старите и неизползвани ролки хартия за машинно гласуване от последните парламентарни избори.

Що се отнася до проверката на машините за предстоящото гласуване, този път ще бъдат проверени много повече, каза министър Карадимов:

"Тези машини, които на случаен принцип са изтеглени, върху тях ще започне да се изгражда удостоверяването на софтуера, на кодовете.

И на финалната права, когато тръгне експортирането на машините от складовете, Министерство на електронното управление ще осигури около 50 специалисти, които да проверят много по-голям брой машини (вместо 660 на последните избори), преди да бъдат експедирани към складовете".

В Плевен министър Карадимов коментира, че най-ефективната форма за противодействие на купения вот е повишената избирателна активност.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна