Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава европейската обиколка на Зеленски

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Продължава европейската обиколка на украинския президент Володимир Зеленски в търсене на допълнителна подкрепа, както и за представяне на своя "план за победа" над Русия.

Снощи той пристигна в Рим - третата му спирка след Лондон и Париж, където успя да се срещне с италианския премиер Джорджа Мелони, която обяви, че Италия ще бъде домакин на следващата "Конференция за възстановяването на Украйна" през юли догодина.

Очаква се днес папа Франциск да приеме на аудиенция украинския президент, който след това ще отпътува за Берлин - за среща и с германския канцлер Олаф Шолц.

По-рано в Париж Володимир Зеленски поясни, че Украйна не се готви за примирие с Русия.

"Прекратяването на огъня между Русия и Украйна не е тема за разговори със съюзниците ни" - заяви украинският президент Зеленски пред медии в края на срещата си с френския държавен глава Макрон. "Преди началото на зимата се нуждаем от вашата помощ" - повтори той молбата си към Франция. 

"Помощта ни за Украйна е безотказна" - увери от своя страна Макрон в профила си в Х. В общото изявление на двамата след срещата той се спря на обучението на украински войници, което протича в Източна Франция и което президентът нарече "уникален модел на сътрудничество". Макрон увери, че Франция ще продължава да оказва помощ във военен и политически план.   

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени