Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Враца призова хората да затварят прозорците заради пожара в депото

| обновено на 11.10.24 в 11:31
Снимка: Радио ВИДИН

Продължава гасенето на пожара, който избухна рано тази сутрин в една от клетките на депото за битови отпадъци край Враца. Силните пориви на вятъра причиниха разпространението на задушлива миризма в града. Няма жертви и пострадали. От Общината призоваха да не се отварят прозорците, докато пожарът бъде угасен напълно. Регионалната инспекция по околната среда и водите следи показателите на въздуха, които към момента са в норма, посочват от местната управа.

Пожарът е възникнал около 06:00 часа тази сутрин в клетка в северната част на депото, в което се събират битовите отпадъци от общините Враца и Мездра. Овладяването на огъня е започнало веднага и пожарът е локализиран. Със специализирана техника тлеещите участъци се посипват с пръст. Осигурено е постоянно подаване на вода към екипите на пожарната. На терен има близо 100 души - пожарникари, служители на местната администрация, на строителни фирми, които помагат за потушаване на пожара. Силните пориви на вятъра затрудняват работата за пълното овладяване на пожара. Те предизвикаха и разпространението на дима от горящите боклуци над града. 

От сутринта във Враца се усеща неприятна задушлива миризма. От Общината призоваха да се затварят прозорците, докато пожарът бъде напълно овладян. Уведомени са всички детски ясли, градини, учебни и здравни заведения да предприемат мерки за ограничаване разпространението на неприятната миризма в помещенията и да ограничат излизането на деца и ученици в дворовете.

Все още не е ясно, защо се е запалило сметището. През август в депото също имаше пожар, но той беше предизвикан от екстремно високите температури.


По публикацията работи: Полина Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени