Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на урагана "Милтън" в САЩ станаха 17

Снимка: Ройтерс

След урагана "Милтън" е потвърдена смъртта на най-малко 17 души.

Вече много организации приемат дарения в помощ на засегнатите райони във Флорида, някои от които все още не са се възстановили от миналия преди това друг силен ураган Хелейн.

Ураганът изсипал толкова много дъжд над части от района на Тампа Бей се квалифицира като събитие с валежи 1 на 1000 години.

Броят на абонатите , които все още са без ток вече е само 1,9 милиона, но 260 000 жители на Санкт Петербург все още нямат чиста вода и трябва да преваряват тази, която ползват.

Проливните дъждове са довели до разлив на отпадъчни продукти от минната индустрия за които се казва ,че съдържат радий, който се разлага и образува газ радон. Има и други опасни замърсявания.

Ураганите в района на Флорида причиниха не само жертви, разрушения и щети, но разпалиха и политическите страсти преди президентските избори в САЩ.

Президентът Байдън обвини Доналд Тръмп в неверни твърдения и дезинформация във връзка с "Хелейн" и "Милтън" и обеща в неделя да посети засегнатите от бурите райони. На пресконференция в тази връзка президентът каза:

"Федералната агенция за управление при кризи, Инженерният корпус и Националната гвардия във Флорида са на място и помагат на щата за разчистване на отломките и отпадъците и за отваряне на пътищата и критично важните пристанища. Има най-различни видове отломки и отпадъци и ще отнеме много пари и време, за да ги разчистим".

Джо Байдън каза още, че е разговарял с множество щатски и местни служители, включително с губернатора на Флорида Рон ДеСантис, а запитан дали ще се срещне с него в неделя, той отговари утвърдително.

В същото време президентът призова законодателите да се върнат във Вашингтон, за да приемат допълнително финансиране за помощ при бедствия. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна