Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинските здравни власти съобщиха за десетки загинали при интензивните израелски атаки в Газа

Снимка: БТА

Палестинските здравни власти, контролирани от "Хамас", съобщиха за десетки загинали при интензивните израелски атаки в Газа.

Израелските военни предупредиха жителите на район в северната част на анклава да се евакуират. Израел продължава операцията и в Южен Ливан, където също препоръча евакуация на жителите на 22 села.

Палестинските власти в Газа съобщиха, че от началото на израелската военна операция в палестинския анклав през октомври миналата година са загинали над 42 хиляди души. 49 са жертвите за последното денонощие. Израел засили атаките в Северен Израел и предупреди хиляди хора да тръгнат на юг. "Хамас" им изпрати собствени послания да отиват на юг, където е също толкова опасно. 400 000 души са останали в Северна Газа - с милион по-малко от преди. 

Напрегната е ситуацията и в Ливан.

Председателят на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф пристигна в ливанската столица Бейрут. Той заяви, че целта му е да предаде на ливанския народ послание на солидарност. Ливанските власти съобщиха, че при израелски атаки в центъра на Бейрут по-рано през седмицата са убити 22 цивилни.

Световни лидери осъдиха атаките срещу мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. Хуманитарни организации предупредиха за нуждата от спешна помощ в Ливан.

Представителят на Уницеф в страната Едуар Бегбеде заяви:

"Болниците изпитват остра нужда от лекарства, за да попълнят всички запаси, използвани през последните две седмици".

Катарският държавен министър за международно сътрудничество Лолва Бинт Рашид ал Катет поиска мерки от международната общност:

"Откакто започна войната в Газа, заявихме, че разпространението й може да засегне целия регион. Трябва да има незабавно прекратяване на огъня и да се спре с първопричината за проблема - агресията в Газа".

Израел предприе миналата седмица сухопътна операция на ливанска територия срещу "Хизбула". Групировката обстрелва Северен Израел през границата от 7 октомври миналата година. Тогава палестинското движение "Хамас" извърши нападение срещу Израел, който отвърна с масирана офанзива в Газа, а после и в Ливан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени