Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън ще посети ударения от ураган щат Флорида

Разрушения от урагана в Манасота Кий, Флорида, 11 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън ще посети пострадалите от урагана "Милтън" райони на щата Флорида. Преди това той обяви извънредно положение в щата.

Посещението на Байдън в района на залива Тампа и Сейнт Пийт Бийч е планирано да започне днес сутринта местно време. След пристигането си във Флорида президентът на САЩ ще обиколи с хеликоптер пострадалите от урагана "Милтън" райони.

След обиколката Байдън ще се срещне с представители на местните власти и федерални служители, участващи в справянето с последиците от бедствието, за да получи подробна информация от тях.

Преди посещението Джо Байдън обяви с декларация бедствено положение във Флорида, което ще позволи да бъде отпуснато значително федерално финансиране за подпомагане на възстановяването на щата.

По досегашни оценки общите икономически загуби от ураганите "Милтън" и "Хелейн", които удариха югоизточната част на САЩ в разстояние на по-малко от две седмици може да надхвърлят 200 милиарда долара. Джо Байдън заяви, че Федералната агенция за управление на извънредни ситуации разполага с достатъчно ресурси, за да отговори на непосредствените нужди на пострадалите след двете бедствия. Но той предупреди, че ще е необходимо Конгресът да отпусне повече средства, които ще са за дългосрочно възстановяване.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна