Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Андрулакис остава лидер на ПАСОК

Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис гласува на избори в Гърция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Настоящият лидер на ПАСОК Никос Андрулакис отново победи на вътрешнопартийни избори кметът на Атина Харис Дукас. С 60% от гласовете Андрулакис продължава да ръководи партията на социалистите и обеща да спечели следващите парламентарни избори.

Гласуваха и гърците в чужбина, които са симпатизанти на социалистите. 70 хиляди гърци станаха членове на партията в деня на вота.

След евроизборите, на които ПАСОК остана на трето място, председателят на партията сам поиска вот на доверие чрез нови избори.

В коментарите на политически анализатори се подчертава, че на гръцката политическа сцена е парадоксално растящото доверие към социалистите, докато в други западноевропейски страни избирателите преливат доверие в крайнодесния политически спектър. Причината за позицията на гърците е "умората от строгите икономически мерки на управляващите консерватори".

"Въпреки това всички проучвания на социолозите посочват, че консерваторите от "Нова демокрация" са водеща политическа сила с около 22 на сто, а ПАСОК изостават с 9 процентни пункта.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени