Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният случай на шарка при дребните преживни животни в област Стара Загора е бил през 1996 г.

Около 400 овце са умъртвени заради шарка в радневското село Свободен

Снимка: БНР

Всички около 400 животни от стопанството в радневското село Свободен, които в петък дадоха положителни резултати за шарка, вече са умъртвени. Това каза за Радио Стара Загора директорът на БАБХ – Стара Загора д-р. Дамян Миков и уточни, че от 1996 година до момента не е регистрирано огнище на шарка по дребните преживни животни на територията на областта . 

От Агенцията са взети всички необходими мерки за ограничаване на заболяването, като не са установени други случаи на заболяването.

В четвъртък на 10 октомври собственикът на най-голямото стопанство с овце в с. Свободен подава сигнал, че има съмнение за заболяване сред отглежданите от него животни. Официалният ветеринарен лекар е посетил обекта и е взел проби за анализ, който е отчел положителен резултат за шарка по дребните преживни животни, след което веднага са взети мерки за ликвидиране на всички животни. Собственикът на стопанството Кольо Тенев отглежда овце от 50 години и категоричен, че с подобно нещо не се е сблъсквал.

Навременната реакция на собственика на стопанството е изключително важна, защото имаме възможност да ограничим навреме заболяването каза за Радио Стара Загора д-р. Дамян Миков директор на БАБХ-Стара Загора и посочи, че е определена 3 км предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона също около огнището, в която влизат селата Боздуганово, Диня, Трънково, Ковач, Тополяне, Тихомирово, Знаменосец, Българене, Рисиманово, Константиновец и Землен, общ. Раднево; селата Априлово, Великово и Разделна от общ. Гълъбово; селата Княжевско, Венец, Кравино и Пъстрен от общ. Опан и село Стрелец от общ. Стара Загора, обл. Стара Загора.

Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети.


Цялото интервю с д-р. Дамян Миков може да чуете в прикачния звуков файл.



По публикацията работи: Моника Съртонева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени