Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са наградените автори в Националния литературен конкурс "Яна Язова"

Читалището в Лом
Снимка: Владимир Недев

Разказът "Кафенето" на Касандра Недялкова от гр. Дряново и стихотворението "Да срещнеш светулка" на Гергана Раденкова от Шумен получиха първа награда в 18-то издание на Националния литературен конкурс "Яна Язова", съобщиха от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856" в Лом.

С втора награда в разделите "Разказ" и "Поезия" са отличени съответно Юанна Венелинова от Лом за "Обикновен ден" и Даря Благоева от с. Струпец за стихотворението "Полет в нощта".

Разказът "Свързани" на Мадлен Аспарухова от Видин получава трета награда, както и творбата "Китайската бяла змия" на Мадлен Демирова от Варна в поетичния раздел.

За разказ тази година са присъдени и две поощрителни награди - на Даниел Петров от гр. Попово за "Жълтият клуб" и творбата на Жасмина Бащавелова от София "Да обичаш ваза".

С поощрителна награда е отличена и Бойка Иванова от Перник за стихотворението ѝ "Със себе си".

В раздел есе "Моят роден град Лом" журито тази година отличи есетата на ученичките от СУ "Димитър Маринов" в Лом Рая Йорданова и Кристалина Веселинова, съответно от 10-и и 11-и клас.

Наградата, която организаторите тази година ще връчат за първото място в разделите "Разказ" и "Поезия" е 200 лева, за второто са предвидени 150, а за третото – 100 лв. Ще има награди и за отличените при есетата, както и за поощрените участници.  

И тази година творбите в конкурса бяха оценявани от жури с председател Петър Величков – писател, журналист и изследовател на творчеството на Яна Язова и учителите по български език и литература Маргарита Михайлова и Соня Белева.

Конкурсът се провежда за 18-а поредна година и се организира от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856" с подкрепата на Община Лом.  Отличията ще бъдат връчени на 18 октомври 2024 г. в читалището.       

По публикацията работи: Полина Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени