Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево

Снимка: Министерство на отбраната

Министерството на отбраната ще представи утре резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти -  подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планирано авиошоу.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че освен разчитането на черната кутия на самолета, в хода на разследването има проверки и на организацията, планирането, подготовката, провеждането на тренировъчните полети.

Близо месец трябваше на разследващите, за да анализират данните от черната кутия. Тя беше изпратена в Чехия, където е фирмата-производител. Няма изгубени данни от кутията, казаха властите. Данните съдържат информацията, която трябва да разкрие състоянието на самолета, така и връзката между пилотите и наземния контрол, но и много други данни. 

Петко Димитров и Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, докато подготвяха фигура от пилотажа преди очакваното с интерес авиошоу. Двамата бяха повишени посмъртно във военно звание. 

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че освен разследването, има проверки и на организацията, планирането, подготовката, провеждането на тренировъчните полети. 

"Инструкторите имат достатъчно нальот. За миналата година над 100 часа, а тази година – около 60 часа", каза още Запрянов.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени