Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова за купуването на гласове: Това вече не е градски фолклор, а начин, по който България прави избори

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БГНЕС

Според вицепрезидента Илияна Йотова всекидневните акции на полицията срещу купуването на гласове за изборите показват, че в България има "епидемия":

"Самият факт, че всеки ден сме свидетели на многобройни полицейски акции, задържани хора за купуване на гласове, означава едно - ние имаме буквално епидемия.

Това вече не е градски фолклор, не са слухове, това е начин, по който България прави избори. И ако аз тогава поставих въпрос за това само до дилърите ли ще се стигне, получихме отговор от страна на МВР, че трябва да се съберат достатъчно добри доказателства.

Това лично мен не ме задоволява. Предполагам, че и българските граждани".

Йотова подчерта, че трябва да се стигне до поръчителите, които реално плащат за покупката на гласове:

"Има редица примери, които са свързани, включително и със законодателни промени след това - в изборното законодателство. А защо не и ако се докаже коя партия дава средства или подбужда към купуване на гласове, да бъде лишена например от участие в следващите избори".
Вицепрезидентът коментира и процедурата за избор на нов главен прокурор и издигането само на един кандидат за поста от Висшия съдебен съвет:

"Тази номинация показва, че проблемът е доста по-дълбок, отколкото номинацията за една конкретна кандидатура. Това е пълен провал на авторите на т.нар. съдебна реформа, която беше отхвърлена с решение на Конституционния съд, защото се върнаха нещата такива, каквито бяха в изходна точка.

И  второ - неспособност, за съжаление, на Народното събрание и на участниците в него - на различните парламентарни партии,  да изберат нов Висш съдебен съвет. 

Оттук нататък останалото е до съвестта на хората, които представляват тази система", коментира Йотова.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени