Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш събира лидерите на гърците и турците в Кипър

Никозия - буферната зона в централната част на града.
Снимка: Бранислава Бобанац

Първа тристранна среща на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и лидерите на двете кипърски общности Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се състои днес в централата на международната организация в Ню Йорк. Обявена като неформална вечеря, тя е знакова за Кипърския въпрос след прекъснатия преди 7 години преговорен процес.

Ръководителят на ООН предприема инициативата за тристранна кипърска среща в разгара на две войни – в Украйна и в Близкия изток, и този факт е „силна индикация за политическата му воля и неговия ангажимент за напредък по Кипърския въпрос“, заяви президентът Никос Христодулидис. Неформалната вечеря бе насрочена след като Антонио Гутериш разговаря през септември в Ню Йорк поотделно с президента Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар, както и с премиера на Гърция и президента на Турция.

Преди заминаването си лидерите на двете кипърски общности отново подчертаха „червените“ си линии. Никос Христодулидис обяви, че с „необходимия реализъм“ ще направи всичко възможно срещата да стане първа стъпка към нов кръг преговори за федерално решение. Ерсин Татар ще постави позицията за две суверенни държави и незабавно започване на директни полети, търговия и международни контакти за кипърските турци.

Неофициалната вечеря е „положително развитие“, коментира в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна