Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Миротворците в Ливан няма да напускат позициите си

Бивш служител на ЮНИФИЛ: Мисията възпрепятства плановете на Израел за огромни разрушения

Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН изрази дълбоко безпокойство от израелския обстрел на позиции на миротворците на ООН в Ливан. В декларацията се призовават страните в конфликта да гарантират сигурността на персонала на мисията ЮНИФИЛ и нейните сгради.

Представителят на Швейцария, която е ротационен председател на Съвета критикува Израел за инцидентите през последните дни по т.нар. Синя демаркационна линия в Южен Ливан. Служители на мисията бяха ранени, а Израел призовава ЮНИФИЛ временно да прекрати работа. От ООН обаче заявиха, че миротворците ще останат на позиция.

Бивш миротворец: Не е вярно, че UNIFIL няма функции в Ливан

Пред британската телевизия Скай бивш служител на ЮНИФИЛ (UNIFIL) изрази мнението, че мисията възпрепятства плановете на Израел за огромни разрушения в района.

Джон Дърнин, който беше заместник-главен офицер за връзка с UNIFIL и има пет мисии с мироопазващите сили, каза, че Израел преследва така наречената „доктрина Дахия“. Тя е кръстена на унищожаването на район с това име в края на войната през 2006 година. „Логиката на тази доктрина е да навреди на цивилното население толкова много, че то да се обърне срещу екстремистите, принуждавайки врага да търси мир“, заяви Дърнин в програмата „Светът“ на Скай нюз.

Ето защо изралеските сили използват „непропорцианална сила и причиняват огромни щети и разрушения“. Миротворецът допълни, че присъствието на UNIFIL възпрепятства  реализирането на тази доктрина и отхвърли твърденията, че мироопазващите сили нямат роля в Ливан след избухналия конфликт, защото те често спасяват хора, блокирани в зони на бойни действия, както възрастни, така и деца.

По повод на аргумента на Бенямин Нетаняху, че “Хизбула” използва UNIFIL като “жив щит”, Дърнин посочи, че това твърдение може да бъде използвано и от двете страни. Що се отнася до заповедите на Израел за евакуация преди атаки, миротворецът ги определи като неефективни, посочвайки Газа. „Същото ще се случи и в Ливан“, каза Дърнин.

В същото предаване бившият ръководител на израелския съвет за национална сигурност генерал-майор Гиора Ейланд призова за обсада на северната част на Газа, като се даде на пребиваващите 400 000 души там 10 дни да напуснат. На аргумента на водещия, че ако цивилните не могат или не искат насилствено да напуснат, и блокирани там могат да умрат от глад, което на практика ще бъде военно престъпление, Ейланд отговори: „Обсадата е легитимна, практична мярка, която може да бъде предприета срещу врага и можете да накарате врага си да се предаде или да умре от глад“.

В позицията си от тази нощ Съветът за сигурност изрази и дълбоко безпокойство относно цивилните жертви и разрушаването на гражданска инфраструктура в Ливан и Ивицата Газа.

При първия подобен удар в Северен Ливан загинаха 21 души, а в Газа десет са убити, а 40 са ранени след поразяването на център за раздаване на храна. В неделя в ивицата бяха поразени убежище за разселени и болница. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна