Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището за незрящи търси допълнително помещение, в което да държи брайловите книги

Снимка: БГНЕС

Благодарение на новите технологии, незрящите хора имат добър достъп до информация, каза председателят на Националното читалище "Луи Брайл" Йордан Младенов в Международния ден на белия бастун. 

Библиотечният фонд на Читалището за слепи "Луи Брайъл" вече наброява почти 12 000 издания. В момента производството на брайлови книги е значително улеснено заради новия принтер за печат с висока скорост. Променената реалност обаче води след себе си до някои затруднения за читалището, сподели неговият председател Йорадан Младенов:

"Съвсем скоро ще се сблъскаме с проблема къде да слагаме останалите книги. Ние търсим допълнително друго помещение. Не е необходимо и да бъде близо до библиотеката, стига да има достъп на автомобил".

Читалището предоставя възможност на своите незрящи читатели да изберат книга по свой избор извън фонда на библиотеката, която да бъде сканирана и да им бъде предоставена на брайлов език:

"Желаещите да им сканираме книги са доста. Нашият персонал не може да изпълни бързо всички тези желания. По някой път се налага хората доста дълго да чакат".

Освен достъпността до информация, цифровите технологии улесняват незрящите хора и при тяхното придвижване, но белият бастун ще си остане най-съвършеното средство за това, смята Младенов:

"Аз, като практикуващ дълги години движение самостоятелно с бял бастун, нито една от тези електроники не мога да кажа, че ще замени движението с белия бастун".

Проблемите с придвижването в градски условия са много, коментираха от читалището на слепите. А София е единствената столица, в която по централната пешеходна зона няма пътеки за незрящи хора.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна