Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алманахът "100 години кану-каяк" - 57 медалисти и над 450 снимки, събрани в над 280 страници

В присъствието на единствения български спортист, спечелил пълен комплект медали от едни Олимпийски игри - Ваня Гешева се проведе софийската премиера на алманаха "100 години кану-каяк" (1924-2024) с автори Николай Кръстев и Ани Дончева, посветен на вековния юбилей на този спорт в България. Алманахът е издание на Българската федерация по кану-каяк.

Луксозната книга, включваща 280 страници с всичко за историята на кану-каяка в България и над 450 снимки, бе представена в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" в столицата.

"Това беше може би най-голямото предизвикателство в досега не малкия ми път в журналистиката и книгоиздаването. Работата по този алманах беше най-голямото предизвикателство от авторска и журналистическа гледна точка, защото кану-каякът е един изключително успешен български спорт, който в топ 5 или топ 6 по постигнати успехи въобще. Много е трудно тази необятна история да бъде подредена и систематизирана. Големите предизвикателство относно съдържанието беше именно Залата на славата, която определихме, за да може всички 57 големи имена да бъдат вътре. Убеден съм, след като чух много мнения за книгата, че тя достойно представя 100-годишнината на българския кану-каяк", коментира на представянето един от авторите Николай Кръстев.

Олимпийската шампионка от Сеул 1988 година Ваня Гешева заяви, че в алманахът е представен целият й живот.

"Огромна благодарност на авторите на книгата, защото те събраха една много ценна и много вълнуваща история. За мен е чест да бъда част от тази велика история, защото ние сме един от малкото спортове, които сме носили олимпийски и световни медали и се нареждаме сред спортовете, донесли голяма слава на България. Спортът се превърна в моя съдба. Той ме научи да бъда истински човек и да бъда отговорна, и смела", каза Гешева.

Дългогодишният бивш генерален секретар на Българската федерация по кану-каяк Виктор Кирин поздрави Българската федерация по кану-каяк и заяви: "Бих препоръчал тази история да се препечата и да даде на всички дечица, на всички медалисти, за да видят минал пътя на легендите в българския кану-каяк."

"Тази книга се пишеше година и половина. Мисля, че се получи нещо интересно за всички. Написаното остава и аз се радвам, че нашият екип успя да изпълни една мисия. Не беше лесно да бъде направена", коментира дългогодишният бивш национален селекционер Дамян Дамянов, който благодари за подкрепата след пораждането на идеята за издаването на алманаха.

"Това са едни успешни 100 години. Да Боже да има още 100 такива. В алманахът са имената на всички именити спортисти, клубове, деятели. Това е една уникална книга, в която е събрана цялата история", сподели специално за БНР Милко Казанов, носител на бронзов медал от олимпийските игри в Атланта 1996 години. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна