Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна откриха напълно запазена статуя на мъж от римско време (снимки)

Това е изключителна находка, която ще се превърне в един от емблематичните паметници в нашата експозиция, подчерта гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев

Мраморна статуя на мъж от римско време беше открита във Варна, в територия, която се подготвя за застрояване. 

Първоначалната датировка е края на II началото на III век сл. Хр. 


Тя е напълно запазена, липсва само китката на едната ръка, а върху постамента ѝ е изписано името Г(ай) Марий Хермоген. Това разказа за Радио Варна археологът гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична история. 


Статуята тежи няколкостотин килограма и в момента се намира в Археологическия музей във Варна, предстои внимателно почистване от реставраторския екип.

Качеството на изработка е много добро.

На постамента има надпис на гръцки език.


Това е една изключителна находка, която ще се превърне в един от емблематичните паметници в нашата експозиция, подчерта гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев. 


За изцяло запазената статуя в музея е съобщил строителен предприемач. 

"Човекът, представен тук, е облечен в римска тога, а това показва, че връзките му с римската власт са били много тесни. Със сигурност можем да кажем, че той е бил известен гражданин със сериозни позиции в управлението на града, със сериозно влияние, много заможен, за да може на него да бъде посветена тази прекрасна скулптура от фин мрамор. В лявата си ръка той държи свитък - представен е в едно цивилно, но официално за времето си облекло", коментира Тенекеджиев. 


Той допълни, че във Варна няма друга такава запазена статуя, а находката е нещо изключително рядко. 

Статуята е открита на обект, на който се извършва археологическо проучване. "Самият обект се намира много близо до ниската част на града, до пристанището. Тя беше намерена в пясъка - как е попаднала там, е още рано да кажем", каза още специалистът.  Статуята "излиза" от пластове пясъчни наноси. Теренът е извън обхвата на Археологически резерват „Античен град Одесос-Варна“, но попада в защитената зона около него и всички строителни дейности се съгласуват с РИМ-Варна, подчерта Тенекеджиев. 

Реакцията на гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев и неговия екип, след като виждат експоната, той описва категорично: "Абсолютна еуфория!". 

Подробностите чуйте в звуковия файл в началото на публикацията. 

Снимки: Румен Сарандев.

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна