Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Информационно обслужване" показва софтуера за обработка на данните от вота

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Държавната фирма "Информационно обслужване" ще демонстрира днес софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването в парламентарните избори на 27 октомври.

На публичното събитие могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие партии, коалиции и инициативни комитети, и представители на медиите.

По закон "Информационно обслужване" извършва компютърната обработка на данните от секционните протоколи първо в Районите избирателни комисии и повторно в ЦИК. 

Фирмата трябва да предостави на ЦИК данни от протоколите не по-късно от 3 часа след приемането и потвърждаването на последния секционен протокол в РИК, но не по-късно от 48 часа от приключване на гласуването.

След това до 5 часа след постъпването в ЦИК и на последния секционен протокол трябва да е готова и разпечатката с всички несъответствия на числовите данни между базите, създадени в РИК и в ЦИК. 

Изчисляването на окончателните резултати от парламентарния вот трябва да се извърши не по-късно от 5 часа, след като ЦИК предостави взетите решения по всички различия в данните от първата и втората обработка.

Още в края на месец август ЦИК прие с решение изисквания към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването, като разписа, че технологията трябва да позволява пълно проследяване на компютърната обработка и изключва възможности за внасяне на нерегламентирани промени в данните.

"Информационно обслужване" е отговорна и за видеонаблюдението и излъчването в реално време при преброяването на гласовете и попълването на протоколите в секционните комисии след края на изборния ден.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна