Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Планът за победа може да сложи край на войната още догодина

Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ако неговият т.нар. План за победа се приложи сега, той би могъл да сложи край на войната с Русия още следващата година, предаде Ройтерс.

Планът зависи от спешните действия и единство сред партньорите на Украйна и има за цел да засили позицията на страната до степен да бъде прекратена войната, заяви Зеленски, който представи днес визията си пред парламента в Киев.

В плана се отхвърля идеята за отстъпване на територия на Русия. Решението не е замразен конфликт, нито "търговия с украинска територия или суверенитет", посочи Зеленски, цитиран от АФП.

Според украинския президент Северна Корея е де факто участник във войната на Русия срещу Украйна на страната на Москва. Украинските служби са потвърдили участието на КНДР в конфликта – не само с оръжие, но и с хора.

Зеленски разкритикува и Китай, и Иран за подкрепата има за Русия:

"Коалицията на престъпници заедно с Путин вече включва Северна Корея. Всеки вижда подкрепата на иранския режим за Путин и китайското сътрудничество с Русия".

Планът от 5 точки призовава за безусловна покана към Киев за членство в НАТО и за стратегически неядрен възпиращ пакет в Украйна.

Стратегията предвижда още евентуална замяна на определени американски сили в Европа от украински военни, както и споразумение сред съюзниците на Киев за взаимна отбрана и използване на ключови украински ресурси.

За пореден път Зеленски призова Запада да вдигне ограниченията за използване на оръжия с голяма обсег срещу руска територия и военни обекти.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна