Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Процесът на дезинфлация се развива добре, еврозоната не върви към рецесия

Кристин Лагард говори на пресконференцията след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 27 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция след днешното редовно заседание, на което ЕЦБ отново понижи лихвите с 25 базисни пункта, че процесът на дезинфлация в еврозоната е "върви добре" и че перспективите за инфлация са повлияни от спада в индустриалната активност.

Тя потвърди прогнозата на ЕЦБ, че инфлацията ще се повиши през следващите месеци, преди да спадне до целта от 2% през 2025 г. Лагард отбеляза, че вътрешната инфлация е все още силна, тъй като заплатите нарастват "с повишени темпове", но се очаква натискът върху повишаващите се разходи за труд да продължи да намалява "с печалби, които частично буферират тяхното въздействие върху инфлацията".

Лагард каза, че икономическата активност в еврозоната като цяло е била "малко по-слаба" от очакваното, но се очаква да се възстанови "с течение на времето".

Тя обаче предупреди, че рисковете за растежа на еврозоната остават насочени в посока надолу (за по-слаба от очакваното икономическа експанзия).

"По-ниското доверие може да попречи на потреблението и инвестициите да се възстановят толкова бързо, колкото се очакваше", каза тя, добавяйки, че доверието може да бъде повлияно от геополитическите развития.

Лагард повтори, че политиката на ЕЦБ ще остане зависима от постъпващите данни и ще взима своите решения относно паричната политика заседание по заседание, без да се ангажира с определен лихвен път.

Президентът на ЕЦБ също така подчерта, че търговията е "важен елемент", когато става дума за икономически растеж.

На въпроса дали предстоящите президентски избори в Съединените щати могат да повлияят на икономическия растеж и инфлацията в Европейския съюз, Лагард отбеляза, че "всяко ограничение, несигурност или пречки пред търговията имат значение за европейската икономика, която е много отворена".

Ако търговските бариери или тарифите бъдат затегнати в който и да е момент, това би било очевидно в подкрепа на низходящите рискове а икономическия растеж, подчерта Лагард.

Лагард отбеляза, че днешното понижение на лихвите с 25 базисни пункта е било единственото, което е било  обсъждано и че Управителният съвет е взел единодушно решение да го приеме.

"Смятахме, че това е правилното решение, което трябва да вземем, като вземем предвид данните и оценката на процеса на дезинфлация".

Тя каза, че ЕЦБ в момента се намира "между прогнозите", правени  от нейния екип, и че перспективите за инфлацията ще бъдат по-ясни с новата макроикономическа прогноза през декември.

Според нея ЕЦБ наблюдава конфликта в Близкия изток и неговото въздействие върху търговията и цените на петрола. Тя добави, че вътрешните фискални стимули на Китай също ще повлияят на цените на суровините и че степента им ще стане по-ясна в бъдеще.

Кристин Лагард също така отбелязал, че еврозоната "все още не върви към рецесия".

"Ние все още очакваме "меко" приземяване. Въз основа на информацията, която имаме, със сигурност не виждаме рецесия“, каза Лагард на пресконференцията, но повтори, че ЕЦБ остава загрижена за икономическия растеж, тъй като той оказва влияние върху инфлацията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна