Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската Национална галерия забрани на посетителите си да внасят течности заради посегателствата над картини

Британската Национална галерия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската Национална галерия забрани внасянето от посетители на течности, с изключение на бебешко мляко, изцедена кърма и лекарства, отпускани с рецепта, след поредицата атаки срещу картини в централната й сграда в Лондон. Мярката идва след физическо увреждане на произведенията на изкуството от протестиращи. 

"За съжаление, сега сме достигнали момент, в който сме принудени да действаме, за да защитим нашите посетители, персонал и колекция“, каза пред Би Би Си говорител на галерията. 

От 2022 година досега има пет отделни случаи на посегателство на картини, сред които известни творби на Винсент ван Гог, Джон Констабъл и Диего Веласкес. Говорителят допълни, че две от тези атаки са се случили през последните две седмици и затова е взето "трудното и тъжно решение". От галерията посъветваха посетителите да носят със себе си минимален брой вещи и че всички чанти ще бъдат поверявани, дори това да отнеме повече време. 

Две активистки на екодвижението Just Stop Oil вече бяха вкарани в затвора за нападение с доматена супа срещу "Слънчогледите" на Ван Гог. Те бяха признати за виновни за престъпно увреждане на имущество.

Самата картина не пострада заради защитния си стъклен екран, но на италианската рамката от 17 век са нанесени щети за между 10 000 и 20 000 паунда. Just Stop Oil иска прекратяване на лицензите на Обединеното кралство за добив на нефт.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна