Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При проучвания:

Археолози откриха бронзова кана и железен шлем в Деултум

В термите е разкрито помещение с хипокуст (система за подово отопление)

Археолозите в Националния резерват "Деултум" проведоха в началото на месеца проучвания на термите в римската колония край село Дебелт. Те вече са приключили с дейностите си в римския некропол, който се намира на юг от река Средецка.


Работата тук продължи повече от 10 години, но имаме изключително интересни резултати, каза директорът на НАР - Деултум Красимира Костова:  

"Некрополът е ранен, от края на I век , когато е заселването на римската колония до първата четвърт на III век, като наблюдаваме, че в средата на II век има една силна чумна епидемия. Следващият етап от проучванията е свързан с регулярните проучвания на римските терми, които се финансират от Министерството на културата. За краткото време от две седмици успяхме да разкрием помещение с хипокуст (система за подово отопление), част от едно от горещите помещения на термите – калдариум. Успяхме да доуточним хронологията на един от префурниумите (пещ) накалдариум".


Костова посочи още, че обемите на термите са големи и проучванията в тях стават бавно и трудоемко. Достига се на дълбочина до 4 метра на места и всичко се извършва като работа на ръка, за да може да се прецизира стратиграфията.

"Интересна находка бе намерена в пласт от втората половина на V в. – един от големите хунски пожари, който се засича на много от проучените обекти в колонията. Именно от този опожарен пласт е колективна находка от оръдия на труда, бронзова кана и силно фрагментиран шлем. Те се обработват от реставратори и предстои да бъдат изложени в музея“, съобщи още археологът.


В момента в римската колония работи екипа на проф. Людмил Вагалински. След вълнуващото лято в Хераклея Синтика, тук той продължава проучването на късноантичната и византийска фортификация на Деултум.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна