Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 33-ма убити при удар в Ивицата Газа

Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Най-малко 33-ма души са убити при само едно от израелските нападения в Газа в петък - ден обявяването на смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар.

Свързаните с "Хамас" здравни власти в Ивицата съобщават, че 21 от убитите в бежанския район Джабалия са жени. Само при този удар ранените са 85 души, като са сринати три семейни жилища.

Би Би Си уточнява, че последните данни не могат да бъдат независимо потвърдени, тъй като Северна Газа е комуникационно блокирана.

През последните седмици обаче ООН потвърди информацията за тежки последствия от израелски нападения в този район, включително срещу здравни заведения, жилища на разселени и пунктове за раздаване на храна. За удара вчера пред репортери говори директорът на болницата "Ал Ауда", която също беше обект на израелски нападения през седмицата. Той обяви, че много от пострадалите в Джабалия се лекуват на пода, защото отделенията са пълни.

Това са последствията от само един от израелските удари в петък.

Отново по данни от здравните власти в Ивицата, 39 души са загинали в Северна Газа при други атаки. Според ООН, в Джабалия се намират 400 000 души, много от които са избягали там от други места, за да се озоват отново под обстрел.

Ръководителят на Агенцията за хуманитарна помощ на ООН Георгиус Петропулос заяви, че те живеят при ужасяващи условия. В продължение на две седмици Израел не допускаше и хуманитарна помощ към Северна Газа преди представители на Съединените щати да заплашат, че тази политика може да спре някои от военните доставки.

В петък в Ивицата са допуснати 30 камиона с храни, вода, медицински консумативи и друга хуманитарна помощ, но според "Ройтерс", те не достигат до най-нуждаещите се райони като Джабалия.

Пред Би Би Си израелският министър Амичай Чикли потвърди, че силите на страната осъществяват блокада на райони от Северна Газа, от които преди това са позволили евакуация. Подлагането на цивилно население на глад представлява военно престъпление, но министърът отхвърля тези обвинения.

Припомняме,  че Тел Авив обяви, че няма да спре действията си в Ивицата след убийството на Синуар в южния град Рафа. "Хамас" от своя страна обяви, че няма да освободи намиращите се повече от година в плен заложници преди изтеглянето на израелските сили от Газа.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени