Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорхе Мартин отвя конкуренцията в спринта, Баная не влезе в тройката

Снимка: БГНЕС

Хорхе Мартин спечели своя шести спринт за сезона в MotoGP, след като триумфира в късата надпревара за Гран При на Австралия. Испанецът беше недостижим за конкурентите си в 13-те тура на „Филип Айлънд“ и води във всеки един метър от състезание. На финала той спечели с аванс от 1.5 секунди пред Марк Маркес, след като във финалните обиколки Мартин върна леко газта, за да се опази от грешки. Това отпускане коства 1.8 на пилота на Прамак Дукати, след като в средата на дистанцията той имаше аванс от 3.3.

За Маркес второто място дойде след едно доста атрактивно състезание, в което той стартира втори, но след грешка в първия завой потъна до дъното на топ 10, след което доста бързо отново се добра до водещата група и в осмия тур изправи бъдещия си съотборник Франческо Баная в спирането за четвъртия завой. Това не беше единствената загубена позиция за световния шампион в рамките на обиколката, тъй като той беше задминат и от сегашния си съекипник Енеа Бастианини в завой №10.

В крайна сметка Баная финишира четвърти, с което загуби шест точки от Мартин в битката за титлата. По този начин авансът на Мартинатора се увеличи от десет на 16 пункта преди утрешното основно състезание на „Филип Айлънд“.

Пети в спринта на австралийското трасе днес завърши Фабио Ди Джанантонио, а точки взеха още Франко Морбидели, Раул Фернандес, Алейш Еспаргаро и Аугусто Фернандес. Класирането в самия край претърпя множество размествания след паданията на Педро Акоста и Брад Биндър, както и катастрофата между Марко Бедзеки и Маверик Винялес.

Акоста падна в завой №6 в 11-ия тур, а в началото на 12-ия Бедзеки и Винялес се удариха с доста висока скорост в първата крива, когато Винялес атакува пилота на VR46 Дукати за петото място. След тази атака, която дойде още преди зоната за спиране, Бедзеки допусна грешка, блокира предната си гума, загуби контрол върху машината си и събори Винялес. В четвъртия завой на 12-та обиколка Биндър също напусна състезанието от позиция в зоната на точките.

В генералното класиране Мартин е начело с актив от 404 пункта и аванс от 16 пред Баная. В спора за третата позиция Маркес и Бастианини са с равен актив от по 320 точки, а предимството е за Маркес, който има повече втори места (три срещу две в полза на испанеца). Двамата имат по две победи през сезона.

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени