Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Лами изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Лами, който е на посещение в Пекин, изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната ѝ срещу Украйна като призова китайския си колега Ван И да попречи на китайските фирми да правят доставки за руската армия. 

Дейвид Лами направи коментарите при първото посещение на министър от кабинета в Китай, откакто лейбъристкото правителство пое контрола през юли. 

Той се срещна с вицепремиера Дин Сюесян и проведе разговори с външния министър Ван И. 

Двудневната визита е опит за възстановяване на връзките с Пекин, след като отношенията станаха “мразовити” през последните години заради обвинения в шпионаж, подкрепата на Китай за Русия във войната в Украйна и репресиите срещу гражданските свободи в Хонконг, бивша британска колония. 

Докато британското правителство подчерта, че ангажиментът с Китай е "прагматичен и необходим", Лами повдига трудни въпроси, включително Русия и опасенията за правата на човека в Хонконг и провинция Синдзян.

Лами заяви, че Обединеното кралство и Китай имат общ интерес от европейския мир и прекратяването на войната. Той потвърди отново, че "опасенията относно доставките на оборудване от Китай за руския военно-промишлен комплекс рискуват да навредят на отношенията на Китай с Европа, като същевременно помагат за поддържането на войната на Русия", се казва в изявление на външното министерство след срещата.

Междувременно вестник "Таймс" публикува ставовище на британски служители по сигурността за икономическото въздействие в случай на американска търговска война с Китай.

"Великобритания ще бъде изправена пред по-голям икономически удар, отколкото от Брекзит като "страничен ефект", ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в Съединените щати и започне търговска война с Китай", пишат експертите.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна