Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на земеделието въвежда геномна оценка на селскостопанските животни

5
Снимка: Стоян Радев

За първи път Министерство на земеделието въвежда т.нар. геномна оценка на селскостопанските животни, обяви заместник-министърът на земеделието Деян Стратев при откриването на Деня на българския производител в изложбения център край сливенското село Мечкарево. Първата година тя ще се прави само при едрите преживни животни. 


Целта е да се прецени, предварително, разплодните животни какви фенотипни изяви ще имат, което ще доведе до по-добра селекция, каза зам.-министър Стратев:
" Предстои вземането на пробите. Финансовият ресурс е наличен, така че до края на годината ще направим анализ на 7 600 едри преживни животни."

Във връзка с намаляващите селскостопански животни в страната,Министерство на земеделието вече е започнало законодателни промени и се търси финансиране.
"За да говорим за устойчиво животновъдство, трябва да има създадени кооперативи, трябва да има и окрупняване на животновъдството".

По време на изложението бяха наградени едрите породисти животни – крави, биволи и коне. Сред отличените бе и собственикът на бик, рядко срещаната в България порода Хайланд – Стоян Иванов. Той отглежда няколко такива животни в Странджа.

Днес бе организиран и фермерски пазар, на който бяха предлагани екологично чисти продукти – месо, колбаси, деликатеси, сирена, млека, плодове и зеленчуци.

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна