Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция на ООН в Колумбия ще опита да спре изчезването на видове

Снимка: Pexels/Juan Felipe Ramírez

Решаващо събитие за съдбата на стремглаво намаляващите популации на различните видове в дивата природа – така определят експертите започващата днес  в Колумбия среща на върха на ООН за биоразнообразието.

Форумът в Кали ще събере около 12 хиляди делегати – световни лидери, екологични активисти, изследователи и представители на коренни общности и племена. "Мир с природата" е темата, избрана от домакина Колумбия за 16-ата Конференция на 196-е страни по Конвенцията на ООН за биоразнообразието.

Това е първата среща на международната общност по тази тема след приемането през 2022 г. на Глобалната рамка за биоразнообразието Кунмин-Монреал, която съдържа 23 цели. Тогава страните се договориха да въведат мониторингов механизъм за следене на напредъка по договорените цели, но какво точно ще представлява той още предстои да бъде уговорено и прието.



Ключовата цел е 30 процента от сушата и океаните да получат поне минимално ниво на защита до 2030 година. Според Световния фонд за дивата природа, който използва предварителни данни на ООН, към септември само 8,3 на сто от морските територии и 17,5 на сто от сушата са били защитени. В същото време към средата на октомври само 29 държави по Конвенцията са представили изискваните от тях национални стратегии за биоразнообразието.

Важна точна на дебатите в Кали ще бъде също финансирането за биоразнообразие, давано от богатите на развиващите се страни. Като особено труден проблем в преговорите се очертава и биопиратството – използването на генетични ресурси в лекарства, козметика, биотехнологии и земеделие, но без да бъде плащано на тези, които съхраняват тези ресурси, както и традиционното знание за тях. Ще се обсъжда схема за споделяне на приходите, но отново не е ясно дали тя ще бъде задължителна, кои компании ще бъдат включени и как ще бъдат раздавани парите от нея.



Според еколози животните, растенията, гъбите и микроорганизмите се сриват заради натиска от замърсяването, обезлесяването и климатичната криза. Изследване на Световния фонд на дивата природа, публикувано по-рано през октомври, предупреди, че дивите популации са близо до точка, отвъд която няма да могат да се възстановят.

Автори на останалите снимки в пуликацията: Pexels/Silvana Palacios; Pexels/Leonardo Jarro
По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна