Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски удари по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула"

Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Израел е нанесъл няколко удара по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула". Израелски удари е имало и в района на международното летище в Бейрут "Рафик Харири".

Стотици жители на ливанската столица са напуснали домовете си късно снощи, след което е последвала поредица от взривове. Според очевидци една сграда в квартал в южната част на града е била разрушена напълно при израелската атака. На мястото е имало малко хора, които са се евакуирали преди взрива и няма пострадали.

В някои части на Бейрут са се образували задръствания, след като много хора се опитали да се насочат към други райони, смятани за по-безопасни.

Предварително от израелската армия предупредиха, че ще атакуват обекти на асоциацията "Ал Кард ал Хасан", финансираща "Хизбула". Финансовата структура има повече от 30 представителства в Ливан, като половината са в центъра на Бейрут и предградията.

Междувременно източници от "Хизбула" заявиха, че групировката е свалила израелски дрон, без да уточняват къде е станало това. Ливанската Национална информационна агенция съобщи за израелски бомбардировки в Бейрут, Южен Ливан и долината Бекаа на изток.

Висш офицер от израелската армия е загинал по време на сражения в Ивицата Газа. 358 са вече израелските военни жертви от началото на сухопътната операция в анклава. Продължава израелската офанзива срещу "Хамас", съсредоточена най-вече в Джабалия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна