Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3700 деца в Старозагорско не посещават училище

Снимка: Радио Видин

3750 деца в Старозагорска област не посещават училище, стана ясно по време на работна среща днес в Областната администрация, съобщи областният управител Методи Марков. 

По думите му проблемът идва и оттам, че всъщност към момента няма яснота колко от децата, които не посещават училище, са в България и колко  са в чужбина. 

"Това е информация, която би трябвало да се координира между училището, съответно Регионалното управление към Министерството на образованието, и социалните служби.  Имаме случаи, в които при проверка на социалните служби на адрес се оказва, че децата или детето е извън пределите на България, но в училището, откъдето би трябвало да тръгне подобна информация, същото това дете се води, че посещава занятия и няма неизвинени отсъствия. Има и случай, при който при внезапна проверка в училище на територията на областта от 30 ученика в час се е оказал само един", даде пример Марков. 

По време на срещата е станало ясно, че и Инспекцията по труда извършва проверки и за  работещи деца. Често обаче, когато нейните служители  се натъкнат на случай, който поражда такива заключения, родителите казват, че децата им са непълнолетни, не могат да ги оставят у дома сами и затова са с тях на работа, 

За да бъде изяснено  колко точно от децата, които не посещават училище са на територията на страната и колко от тях живеят в чужбина, започват проверки по учебните заведения. 

Около 20 ноември се предвижда и нова работна среща по темата за мерките и евентуални предложения за законови промени, които да доведат до намаляване на броя на децата, които не посещават училище. 

По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна