Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция "Галъп интернешънъл болкан" е партньор на БНР в отразяването на изборите

Снимка: gallup-international.bg

Партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори е агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Нейният директор Първан Симеонов посочи:

"И в този изборен ден агенция "Галъп интернешънъл болкан" има важността и привилегията да извършва изследвания по методите екзитпол и паралелно преброяване за нуждите на БНР. В представителна за гласуващите в България извадка от секции в цялата страна са разположени наши анкетьор. През определен интервал те ще приканват гласувалите на излизане от изборната секция да повторят своя вот в една  изключително кратка хартия на анкета, която след това се пуска в импровизирана урна. На всеки два часа резултатите се подават в София и се обобщават, така че ние можем да следим активността на вота, неговата структура, неговия демографски профил, и през целия ден в рамките на програмите на БНР да оповестяваме онова, което е позволено от закона".

Първан Симеонов отбеляза, че "в 20.00 часа тази вечер в края на изборния ден ние ще оповестим и първи прогнозни резултати в емисии на БНР, след което ще ги коментираме и започваме да очакваме резултатите от паралелното преброяване".

Той призова всички гласуващи, които попаднат на анкетьори, не само на "Галъп интернешънъл болкан", но и на другите агенции, които работят в изборния ден, да се отзовават на поканата да повторят своя вот, защото изследването на изхода на изборната секция, а по-късно и паралелното преброяване, са "още една гаранция за надеждността, прозрачността и честността на изборния процес, както и още един ориентир, който може да бъде полезен в часовете и дните на анализ на вота след изборния ден".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна