Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": Избирателната активност към 15 часа е 23,3%

Очакванията са активността да надхвърли тази от юни т. г. и да се доближи до октомври 2022

| Интервю
Чуй новината! Чуй новината:

Избирателната активност към 15 часа е 23,3% и върви по-високо спрямо предходните избори през юни т . г. Активността се движи в сходство с екзит пола, който сме провели октомври 2022 г. Така започна от сутринта.

Това съобщи Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл Болкан", партньор на БНР.

"До момента данните са сходни, нека видим, остава малко до края на изборния ден, има време, дали всъщност движението на избирателната активност ще достигне процентите от 2022 г.", коментира социологът и призова да се гласува.

"Струва ми се, че повишаването на избирателната активност на тези избори се дължи на факта, че предизборна кампания нямаше. Като че ли темата за купения и контролиран вот стана ключова и вероятно това е мотивирало хората да излязат да гласуват", коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл Болкан".

Той посочи, че традиционно по-възрастните хора в малки селища гласуват сутрин, след 13 часа вота си дават хората от столицата, по-младите излизат да гласуват в късните часове на изборния ден.

Той призова гласоподавателите да не отказват да участват в проучването екзит пол на "Галъп интернешънъл Болкан" и да се доверят на агенцията.

Също така Тачев призова да не се вярва на данните, изнесени по медии преди 20 часа.

"Очакванията ми са избирателната активност, ако продължи същата тенденция, да надхвърли тази от юни и да приближи тази от октомври 2022 г.", прогнозира социологът. 

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна