Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в САЩ приключи

Снимка: Генерално консулсво на България в Чикаго

В 53 секции упражниха правото си на глас българите живеещи в САЩ. Заради голямата часова разлика българите живеещи по тихоокеанското крайбрежие приключиха с гласуването около 5 часа българско време предаде кореспондентът на БНР в САЩ – Светослав Козловски.

445 наши сънародници, живеещи в района на Чикаго дадоха своя глас в изборите за 51-и Парламент в секцията в Маунт Проспект. 282-ма от тях са предпочели машинния вот. Изборният е протекъл без нарушения, а най-много гласове са пуснати за Политическа партия "Възраждане", следвани от "ПП-ДБ“, а на трето място е партия "Величие". 

Освен в генералното консулство в Чикаго, дом на най-голямата българска общност зад океана, българите там можеха да гласуват в още 7 секции.

Една от секциите, където гласуването приключи последно на територията на САЩ е тази в Сънивейл – Сан Хосе в Силициевата долина. Ето какво разказа за протичането на изборния ден председателят на секционната комисия Никола Борисов:

"Изборният ден започна нормално в 7:10 ч. Избирателната активност беше добра - 200 гласоподаватели за целия ден. Протече нормално изборният ден, без произшествия, без проблеми при преброяването на резултатите. Най много гласове имаше за "Продължаваме промяната", а след това – "Възраждане" и ГЕРБ. След преброяване на гласовете тук и попълване на протокола, обикновено около 3 часа след приключване на изборния ден ЦИК е приела резултатите и освобождава комисията да си ходи".

Впечатленията в Чикаго са, че този път активността е по-голяма от тази на предходните избори през юни, предаде кореспондентът на БНР Елена Цанева. Въпреки това едва ли гласувалите ще бъдат повече от 2 500 - 3 000 човека, а в района на Ветровития град живеят между 150 и 200 000 души. Костадинка Георгиева, която от 25 г. живее в Чикаго сподели пред БНР, че не вярва на сегашните управляващи.

Друг избирател - Бойко Чавдаров заяви. 

"Учудва ме слабата активност, която вече години продължава на избирателите. Огромен процент от хората не излизат да гласуват, а негодуват. Това не мога да го разбера. Стигам до извода, че трябва да се промени Конституцията и да не бъде право да гласуваш, а задължение".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна