Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът е против мярката на 3 месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси

Снимка: БТА

Бизнесът се противопоставя на мярката на всеки три месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което се обсъждат промените в данъчното законодателство догодина.

Според компаниите, по този начин ще се увеличи административната тежест, но няма да се подобри събираемостта във фиска.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България поискаха намаляване на законовата лихва, която в момента е основният лихвен процент (ОЛП) плюс 10 на сто. 

От бизнес организацията настояват новото равнище да е ОЛП плюс 5%.

На днешното заседанието на НСТС от правителството присъстват служебният министър на финансите Людмила Петкова и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Петков.

Министерство на финансите не предвижда увеличаване на данъците за догодина, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова след заседанието.

На въпрос на БНР свързан с проектобюджета за догодина, Петкова уточни, че са разработени редица приходни и разходни мерки, така че салдото в хазната да бъде до 3 процента дефицит от БВП на начислена основа.

Пакетът с промени в данъчните закони  и пректобюджета за догодина ще бъдат внесени в парламента след сформирането на 51-вото НС.

На предходното си заседание в началото на този месец НСТС обсъди предложението на правителството за размера на минималната работна заплата за 2025 г., като тогава социалните партньори не постигнаха съгласие.

Няколко дни по-късно обаче, на редовно заседание служебният кабинет прие минималната работна заплата да бъде 1077 г. от началото на следващата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна