Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На полигона "Ново село"

Многонационалната бойна група демонстрира готовност за съюзническа защита

Премиерът Главчев коментира, че замисълът на учението е да отблъсне атака на агресор

Снимка: Стоян Радев

Командно-щабното учение показа, че НАТО е защитен блок, а не агресивен, каза служебният премиер Димитър Главчев на учебния полигон „Ново село", след демонстрацията на Многонационалната бойна група. Премиерът заедно с министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов се запозна с организацията и постигнатите способности по време на учението. То се ръководи и провежда от щаба на бригада „Ариете", в чийто състав е италианският контингент в Многонационалната бойна група на НАТО в България.

Премиерът Главчев коментира, че замисълът на учението е да отблъсне атака на агресор и демонстрира силата на съюзниците от НАТО и тяхната готовност за защита.

„И колко това благоприятства отбраната на всяка една държава членка, ако бъде нападната от такъв враг как всички действат. Това е така наречения, известен на всички член 5 от Пакта. Всички действат като един.“

Министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че Многонационалната бойна група демонстрира пълна готовност при нужда да прерасне в бригада, според поставените планове.

„Учението показва, че има пълна готовност, ако се наложи наистина тази бригада да бъде задействана, да бъде създадена и да участва в отбраната на нашата територия.“

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че подготовката на многонационалната бойна група на НАТО в България върви с ускорени темпове за постигане на оперативна съвместимост.

„Това е един процес, към който ние се стремим да отработваме във всяко едно условие на обстановката, прилагайки новите методи, тактики и процедури за водене на съвременната война.“

В Деня за гости на командно-щабното учение на учебен полигон „Ново село" присъстваха също посланикът на Италия Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара, представители на посолствата на държави, участнички в Многонационалната бойна група на НАТО в България, висши офицери от Българската армия и от Въоръжените сили на Италианската република.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна