Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарското правителство провежда допитване за отношенията с ЕС, Русия и Китай

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарското правителство днес започна нова национална консултация срещу "търговската война“, която според него Брюксел води срещу Китай и Русия, десет дни преди срещата на върха на ЕС в Будапеща, предаде "Франс прес".

Премиерът националист Виктор Орбан, който се стреми към отваряне към Изтока, засили връзките на централноевропейската страна с Пекин и Москва след завръщането си на власт през 2010 г., отбеляза АФП.

В същото време той засили критиките си към санкциите на ЕС срещу Русия и се противопостави на данъците на ЕС върху вноса на китайски електрически автомобили.

"Националните консултации ще укрепят правителството“ що се отнася до "изискванията от Брюксел“, които водят Европа до "разруха по отношение на конкурентоспособността“, обясни наскоро Орбан.

Трябва ли унгарците "да се присъединят към търговската война, започната от Брюксел и да рискуват да застрашат икономиката си“, или вместо това трябва да "изберат неутралитет“, се пита в един от въпросите.

Сред останалите 11 въпроса, публикувани на страницата във "Фейсбук" на унгарското правителство са трябва ли да „се окуражава миграцията“ или да се работи за раждаемостта, да се приеме или откаже плащането на последните глоби, наложени от Съда на Европейския съюз за правото на убежище.

Премиерът, който постоянно влиза в конфликт с Брюксел, от 2015 г. насам редовно използва тази техника за допитване до общественото мнение, за да легитимира антиевропейската си позиция, посочва АФП.

Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на декември и ще бъде домакин на лидерите на страните членки в Будапеща на 8 ноември в буреносна атмосфера.

След "мисията за мир“ в началото на юли, когато се срещна с руския президент Владимир Путин, Орбан днес пътува за Грузия на двудневно посещение по време, когато проевропейската опозиция в страната призовава за демонстрации, за да осъди "откраднатите избори“.

Гражданите са поканени да попълнят въпросника и да го изпратят по пощата до 20 декември.

По време на предишната национална консултация в края на 2023 г. и началото на 2024 г. за суверенитета на Унгария 1,5 милиона души от общо 8-милионна имащи право на глас изказаха мнението си по поставените въпроси. Позовавайки се на техните отговори, правителството увери, че получава подкрепата на 97% от унгарците.

След това в цялата страна бяха разлепени плакати, насочени срещу председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които гласяха: "Да не играем по тяхната музика“.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна