Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 вида обреден хляб се правят за Бъдни вечер в България

Те са описани от родения в ломския край етнограф Димитър Маринов

Анюта Каменова
Снимка: Любо Андреев, БНР

144 вида обреден хляб се правят за Бъдни вечер в България. Те са описани от родения в ломския край български етнограф Димитър Маринов. В балканско село в област Монтана тази вечер слагат на празничната трапезата четен брой ястия. 

Голяма е обредността за празника Бъди вечер. На трапезата се слагат само постни ястия. В част от селищата в област Монтана, където населението е с влашки произход, Бъдни вечер се нарича "крачун", сподели краеведът Анюта Каменова, която черпи данни за празника от родения през 1846 година в ломския край български етнограф, историк и общественик, Димитър Маринов, който е описал 144 обредни хляба за страната. За област Монтана те са 14.

Според традицията ястията трябва да са нечетен брой. В свое проучване Анюта Каменова установила, че в село Дълги дел, община Георги Дамяново слагат четен брой ястия. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна