Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването.
Сега действащата е от 2009 г.
През 2018 г. специалистите са преработили Наредбата за физиологичните норми и това налага промени в други документи, свързани с храненето на деца в ясли, градини и в училищна възраст.
Това обясни пред БНР-Радио София проф. д-р Веселка Дулева. Тя е началник отдел "Храни и хранене" към Националния център по общественото здраве и анализи (НЦОЗА), национален консултант по хранене и диететика и представител на България в Световната здравна организация по хранене и хранителна политика.
В наредбата – обект на обсъждане, са разширени изискванията за отделните групи храни, за да са описани детайлно здравословните им параметри.
Зърнените храни, например, са допълнени с пълнозърнести изделия. Посочват се изисквания към месото, което се приема от децата. Определя се рибата да бъде без кожа и кости, да се предлага нарязана. Към напитките се добавят т.нар. смутита.
Енергийният прием се разпределя в рамките на деня.
На децата, особено по-малките ученици, специалистите препоръчват 5-кратен прием на храна – 3 пъти – основно ядене и 2 подкрепителни закуски.
"Целта ни е да осигурим здравословно, разнообразно, балансирано хранене, с достатъчно плодове и зеленчуци, млечни продукти, с храни – добър източник на белтък, с ограничен прием на сол и захар и някои мазнини - подчерта проф. Дулева. – и да не се забравя приемът на вода."
Наредбата ще бъде задължителна за всички ученически столове, включително и когато те използват кетъринг, ще бъде прилагана и за училищните лавки и автомати за храни.
Чуйте разговора на Мария Илиева.