Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

След Световния ден за борба със затлъстяването

Какво включва проектът на Наредбата за здравословно хранене на учениците

Проф. Донка Байкова: Около 30 % от децата на 7 години са със свръхтегло, като 15 % от тях са със затлъстяване

Снимка: Pixabay

След Световния ден за борба със затлъстяването в Lege Artis насочваме вниманието на слушателите към рисковете от затлъстяването и проекта на Наредба за здравословно хранене на учениците.

Ръководителят на отдела по диететика и хранене в болницата "Сан Камило" в Рим обяви, че в Италия са най-многото деца с наднормено тегло в Европа – проблем, свързан със социална стигма и емоционално бреме. Подробности чуваме в репортажа на Италианската обществена телевизия Rai:

Ситуацията със затлъстяването сред българските ученици и проекта на Наредбата за здравословно хранене на учениците, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването, в Lege Artis коментира специалистът по диететика и хранене проф. Донка Байкова.

По думите на специалиста все по-голям процент от децата в училищна възраст страдат от затлъстяване. Около 30 % от учениците, постъпващи в първи клас, са със свръхтегло, като 15 % от тях са със затлъстяване. Преди десет години процентите са били два пъти по-ниски, добавя проф. Байкова.  

Проектът на Наредба за здравословно хранене  на учениците надгражда наредбата от 2009 година, тъй като препоръките на експертите за приема на калории, енергия и вещества са се изменили, пояснява проф. Байкова.  

Според проекта са намалени са калориите, които се полагат на децата в различните възрастови групи.  Дневно са препоръчани повече зеленчуци и плодове (400 гр.), мляко и млечни продукти (400 гр.). Месото трябва да е без видими тлъстини и кости, охладено, а не замразено. Готовите месни продукти, съдържащи стабилизатори, са забранени. Риба трябва да се яде веднъж седмично, но не и маринована. Намалено е количеството мазнини, сол и захари при приготвянето на храни.

В училищните бюфети и автомати са забранени пържените картофени и зърнени изделия, както и захарните изделия с изключение на шоколад. Не може да се продават напитки със захар, оцветители и ароматизатори.

Проф. Байкова подчертава, че фирмите за училищен кетъринг ще бъдат задължени да спазват тези правила, а храната ще се приготвя в присъствието на медицински специалисти или хранителни технолози.

Спазването на наредбата зависи от държавния санитарен контрол, като проектът се осъществява под егидата на МЗ.

Чуйте целия разговор в звуковия файл:


Обръщаме внимание и на проблема със затлъстяването във Франция. Според проучване на Националното сдружение на асоциациите по затлъстяване и на Националната лига по затлъстяването по-голямата част от пациентите с наднормено тегло не получават медицински грижи, свързани с това заболяване.

Информацията е предадена от France Inter – подробности чуйте от редактора на предаването Росица Александрова: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна