ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сигнали за нарушения на изборите

Двайсетина полицаи бяха вдигнати на крак заради ескалация на напрежението в доспатското село Змейца в навечерието на изборите.  Късно снощи представители на една политическа сила получават сигнал за купуване на гласове от техни опоненти в доспатското..

публикувано на 25.10.15 в 13:00

Ваня Нушева, "Прозрачност без граници": Голям дял от нарушенията са организационни и за контролиран вот

В първата част на деня доминират организационните нарушения и нередности, като ни прави впечатление, че членовете на секционните комисии не боравят правилно с бюлетините. Това каза за Програма "Хоризонт"  Ваня Нушева от "Прозрачност без граници": В..

публикувано на 25.10.15 в 12:56

Българи от Чикаго със съмнения в електронния вот

Те със сигурност са сред първите участници в електронното гласуване на  САЩ. От 1997 година насам американските астронавти от борда на  Международната космическа станция “Мир” гласуват във федералните избори лично чрез електронната си поща. Техните..

публикувано на 25.10.15 в 12:49

Стефан Георгиев, АФИС: Наблюдаваме висок интерес към изборите и референдума

Активността в гласуването за референдума към 10 часа започва да нараства – около 7,4%. Това е в пъти по-висока активност от тази, която наблюдавахме в началото на 2013 година в предишния референдум. Това каза за Програма "Хоризонт"  Стефан Георгиев  от..

публикувано на 25.10.15 в 12:34

България гласува за местна власт и на референдум

Изборният ден в община  Плевен  започна спокойно. Избирателната активност към 10:30 часа е 8,7 процента. До този момент няма данни за нарушения и прояви, които да попречат за нормалното провеждане на изборите. 12 са кандидатите, които влизат в битката за..

обновено на 25.10.15 в 12:30

Постепенно се увеличава избирателната активност

За София, Пловдив, Варна и Стара Загора избирателната активност започва да се покачва. В различните градове активността е между 4 и 8%, заяви  Петър Живков  от МБМД. Нашите данни са от малко по-късно време. Около 11% е избирателната активност за..

публикувано на 25.10.15 в 12:17

В Германия се гласува в 21 секции в общо 17 града, където живеят близо 200 000 българи

Българите в Германия за втори път ще имат право да гласуват в цели 21 секции. Допреди последните избори вот се подаваше само в дипломатическите представителства в 6 германски града. След дългогодишна битка на българите в чужбина, възможностите са тройно..

публикувано на 25.10.15 в 12:11

Президентът призова избирателите да гласуват

Президентът  Росен Плевнелиев  отново призова избирателите да гласуват за местна власт и на референдума "за" или "против" въвеждане на електронното гласуване. Излезте и гласувайте, милиони българи. Това е вашият референдум! Ако вие искате да бъдете..

публикувано на 25.10.15 в 12:00

Българите в чужбина ще могат да гласуват само на референдума

Заради т. нар. "изискване за уседналост", българите в чужбина ще могат да гласуват днес само на референдума. Сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас в 45 държави по света. Общият брой на секциите, които ще бъдат открити в чужбина, е 294,..

публикувано на 25.10.15 в 11:47

За референдума в Холандия

Има много ясно осъзнаване сред българските граждани, че те имат нужда да гласуват и да се улесни тяхното гласуване. Това каза за Програма „Хоризонт“  Антоанета Димитрова  – политолог и преподавател в катедра „Публична администрация“ в Университета в..

публикувано на 25.10.15 в 11:38

До 20.00 ч. продължава гласуването и в "Забранения референдум"

Още един референдум тече днес. Това е изцяло интернет гласуване за онези два въпроса, които бяха предвидени за всенародно допитване, но по желание на политиците отпаднаха. В „Забраненият референдум“ може да отговорите до края на деня на следните..

публикувано на 25.10.15 в 11:33

Над 30 хиляди българи в Белгия могат да упражнят правото си на глас

Поне 30 хиляди българи в Белгия могат да упражнят правото си на глас в 7 избирателни секции днес. Четири са секциите за гласуване в белгийската столица, като всички се намират в сградата на Българското посолство. По една секция има и в градовете..

публикувано на 25.10.15 в 11:32

Борисов: Призовавам още веднъж всички да гласуват на референдума

Премиерът Бойко Борисов заяви, че от няколко дни призовава хората да гласуват на референдума в неделя. Той допълни, че не приема упреци, че кампанията за гласуването е вяла: Вчера пред всички призовах за референдума. Сутринта призовавах. Какво..

публикувано на 23.10.15 в 15:29

Организацията за предстоящия референдум в Лондон и във Виена е добра

Организацията за предстоящия референдум в Лондон и във Виена е добра и има достатъчен брой изборни секции. За предизборна кампания в чужбина отново е трудно да се говори, но темата за референдума попадна в общественото внимание. В социалните мрежи..

публикувано на 23.10.15 в 15:28

Бетина Жотева, МВнР: Необходими са правила за работата на националния изборен пресцентър

Българите в 45 държави по света ще имат правото да упражнят правото си на глас в предстоящия в неделя референдум за електронното гласуване. Общият брой на секциите, които ще бъдат открити, е 294. Близо 90 на сто от секциите са били разкрити служебно от..

публикувано на 23.10.15 в 11:30

Димитър Ганев: Нито една от основните партии не припозна този референдум като свой

Пресилено е да се твърди, че предизборната кампания е вяла и скучна. По места тя е реална и много сериозна. Особеното сега е, че няма национална кампания. Това каза в предаването "Преди всички"  Димитър Ганев  от "Галъп интернешънъл":   Има две уникални..

публикувано на 23.10.15 в 09:44
Александър Андреев

ЦИК: Не са давани указания за изрично питане на избирателя дали иска бюлетина за референдума

На Общинските избирателни комисии не са давани инструкции да питат избирателя дали ще гласува и колко бюлетини да му бъдат дадени, заяви в предаването "Преди всички" говорителят на ЦИК  Александър Андреев: Въпросът е такъв, че да може избирателят..

публикувано на 23.10.15 в 09:10

Любов Панайотова: Ще бъде голяма грешка, ако референдумът се провали

Опитът на инициативните комитети да агитират "За" и "Против" референдума, който ще се проведе заедно с местните избори, беше заглушен. Очертава се активността  да не бъде висока. Това каза в предаването "Преди всички" Любов Панайотова  – директор на..

публикувано на 23.10.15 в 08:30

ГРАО отпечата и предаде избирателните списъци за гласуване на предстоящите избори

Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО) отпечата и предаде на областните управи избирателните списъци за гласуване на предстоящите на 25 октомври избори за общински съветници и за кметове и за..

публикувано на 22.10.15 в 12:44

Кампанията за местните избори и референдума не се състоя

Вяла предизборна кампания наблюдаваме този път, още по-вяла е кампанията за референдума, смята изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева . По думите ѝ тази кампания не се състоя, като оценката за кампанията за референдума е още..

публикувано на 22.10.15 в 10:49