Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Волфганг Шойбле: САЩ и Европа може да се сближат отново заради кризата в Украйна

Фото: ЕПА/БГНЕС

Заради кризата в Украйна САЩ и Европа могат да се сближат отново въпреки скандалите с подслушването, които разклатиха сериозно отношенията им. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, който е на визита във Вашингтон.

Време е да говорим отново за трансатлантическото сътрудничество, заяви Шойбле по време на разговорите си с американски партньори. Той не подмина и темата за подслушването, но призна, че в настоящия момент тези обърквания трябва да се изгладят.

На световната сцена няма други двама партньори, които да споделят до такава степен едни и същи ценности, каквито са САЩ и Европа, каза той.

Шойбле посочи, че основната грешка на Запада е направена още преди 25 години при падането на Стената. Тогава решихме, че сме победили завинаги. Но това се оказа заблуда, призна той. Не ни помага по никакъв начин да говорим непрекъснато само за моралната ни правота, а да не сме в състояние да поддържаме ефективни институции и работещи икономики, каза още министърът. Той посочи обаче и че макар и Русия да има имперски амбиции в момента, те няма да издържат по-дълго от този един момент. Русия не е модел за развиващите се икономики, а прогнозите за нейната собствена иконоимка са по-скоро мрачни, каза още той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!