Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Искаме да можем да разчитаме на руските доставки на газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова всички 18 държави - членки на Европейския съюз, които получават газ от Русия през Украйна, да реагират с единна позиция срещу заплахата на президента Владимир Путин да ограничи доставките. Путин заплаши вчера Украйна, че ще спре доставките на газ заради дългове от над 2 милиарда евро. По-късно той увери западните си партньори, че към тях ще остане лоялен доставчик.

В понеделник външните министри на държавите - членки на Европейския съюз, които са директно зависими от доставки на "Газпром", ще излязат с обща позиция по писмото на руския президент Владимир Путин. Вчера той заплаши да ограничи доставките до Украйна, което ще се отрази пряко на още 18 страни - членки на Европейския съюз, сред които е и България.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за единна позиция. Ние искаме да сме добри клиенти, но искаме и да можем да разчитаме на руските доставки, заяви тя.

Малко след заплахата Путин се опита да успокои партньорите си в Европа, че те няма да пострадат от евентуален газов спор с Украйна.

Следващата седмица европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер ще се срещне с енергийните министри на Украйна и Русия. Успоредно с това Европейският съюз в понеделник ще обсъди отпускането на спешна помощ от 1 милиарда евро за Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна