Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

След дългите преговори кабинетът е съставен, предстои НС да го гласува

| обновлено 06.11.14 21:05
Фото: БГНЕС
ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение за управление. Подписи под документа сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и шестимата лидери от партиите в Блока. Патриотичният фронт и АБВ връчиха на Борисов подписани споразумения за партньорство. На церемонията, която се проведе в Народното събрание, присъстваха и повечето от номинираните за министри в бъдещия кабинет.

В коалиционното споразумение се посочва, че двете формации обединяват усилията си за създаване на проевропейско реформаторско правителство, за стабилно развитие на България и за осигуряване на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките, провеждани от кабинета. 

ГЕРБ участва в това правителство с най-доброто, което има, посочи след подписването Бойко Борисов:

И се надявам да има дълъг живот правителството, защото и европейските финансирания за държавата, и инвестициите, пряко зависят от това. Повтарям, всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да направим кабинет, затова винаги съм казвал, че той е на всички, включително, ето колегите са тук, нека да кажат, въобще условието аз да съм премиер не е било препъникамък в нито един момент.

Меглена Кунева подчерта, че в Реформаторския блок са наясно с предизвикателството да работят в коалиция, а целта на техните действия ще бъде стабилността на страната и успешните реформи:
Искам да поздравя всички, които участваха във вземането на това трудно решение, решение, което поставя националния интерес преди всичко. Ние знаем, че коалиция се поддържа с ежедневни усилия, така постигнахме нашето съгласие, вътрешно, за участие като партньори в това начинание. Начинание, което се надявам да известен страната на пътя на стабилността и реформите и ние много ще държим на това.

От името на Патриотичния фронт Валери Симеонов връчи на Бойко Борисов декларация за подкрепа на управлението и заяви:
Водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност, като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата  родина, коалиция Патриотичен фронт декларираме съгласието за подкрепа на програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство, както и правителството с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма.

Срещу подкрепата си за правителството АБВ получи вицепремиерското място, а изборът на Ивайло Калфин Бойко Борисове направил след разговор с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол: И господин Дол ми каза, че той пряко е работил с него по изготвянето на бюджета, по изготвянето на финансите и при съгласие от негова страна ми каза: "Това е богатство, ако можеш да го привлечеш". 

Георги Първaнов обясни лявата подкрепа за кабинета така: Аз мога да направя сравнението между поведението на ГЕРБ в предишните години и сега. И това сравнение е в полза на сегашното поведение на ГЕРБ. Не мога да не го оценя. Надявам се това да се запази през целия мандат и не само за мандата. Затова съм тук. В крайна сметка една птица трябва да има две крила  не може само с дясното или с лявото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!