Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционното споразумение

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов прочете декларацията за подкрепа на коалицията

| обновено на 06.11.14 в 16:12
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционното споразумение за управление в зала "Запад" на Народното събрание. 

След като ГЕРБ подписа коалиционното споразумение, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза:

Трябва да се намери начин, колкото и да е трудно и да сме различни, колкото и всеки от нас да пази своята идентичност в тази безспорно тежка ситуация, в която три от другите политически партии след първата година сдадоха властта – БСП, ДПС и "Атака", ние бяхме принудени да търсим всякакъв разумен изход. Искам да благодаря на всички преговорни екипи, които един месец с часове преговаряха в парламента, с изявления след всяка среща, успяха да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Всички положихме усилия, направихме необходимите компромиси с едно единствено нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови, предсрочни, поредни избори да направим правителство. ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има, и се надявам да има дълъг живот правителството, защото и европейското финансиране за държавата ни, и инвестициите пряко зависят от това.

Борисов заяви категорично, че условието той да е премиер не е било препъникамък в нито един момент: Решихме, че за да дадем най-доброто, което имаме като партия, и да няма никакъв оттенък, че имаме резервен план или резервно изходче, от което да бягаме, ако не върви работата, няма да съществува.

Не си спомням медиите да са присъствали, когато са правени правителства досега. Къде са правени, по какъв начин не знам, но до този момент никой от вас не е бил всеки ден на преговорите, на участията. Според мен в Европа има много държави, които управляват стабилно с целите си различия на политическите партии в тях в името на стабилност на съответната държава. За да няма задкулисие, за да няма "златно пръстче", за да няма защо и как, се опитахме да създадем един сравнително ясен и точен документ, които да ни направлява и да държи рамката, каза още Борисов. 

Съпредседателят на Реформаторския блок Меглена Кунева заяви:

От името на парламентарната група искам да поздравя всички, които участваха във вземането на това трудно решение, решение, което постави националния интерес преди всичко. Ние опровергахме всички предварителни заклинания, че вътре в Реформаторския блок няма да постигнем единодушие, напротив, направихме го. Ние знаем, че коалиция се поддържа с огромни усилия, че това е като да караш колело нагоре по стръмен хълм – в момента, в който спреш да въртиш педалите, може да се намериш в началото обратно на пътя. Доказахме обаче, и това беше нашата вътрешна задача на Реформаторския блок, доказахме, че това го можем. Така постигнахме и нашето съгласие, вътрешно, като партньори в това начинание, начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността и реформите. Реформата в ключови сфери всъщност означава стабилност на държавата. И ние много ще държим на това. Знаем, че трябва да има такива реформи, които да дадат шанс на продължаващата европейска интеграция, тя не трябва да спира, знаем, че за да можем да имаме стандарт на живот като европейския, трябва да направим необходимото като реформи в съдебната система в здравеопазването, образованието, в приоритетите, свързани с членството ни в НАТО, в сигурността ни. Преговорите наистина не бяха лесни, но трябва да си дадем сметка, че трудното започва от тук нататък. Пред страната има много проблеми за решаване и освен краткосрочните въпроси, свързани с бюджета за догодина, трябва да поставим основните и на дългосрочни реформи. Няма да пожалим усилия. Аз смятам, че правителството трябва да има изключителна подкрепа от всеки реформистки настроен човек в парламента, каза Меглена Кунева от Реформаторския блок.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов прочете декларацията за подкрепа на коалицията: Водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност, като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата родина, коалиция Патриотичен фронт декларираме съгласието си за подкрепа на програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-тото Народно събрание, както и правителството с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма. Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването на които ще търсим чрез обсъждане и консенсус в българския парламент.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна