Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КЕВР решава до петък дали да отложи поскъпването на тока за бизнеса

| обновлено 22.06.15 12:50
Иван Иванов
Фото: БГНЕС

До петък Комисията за енергийно и водно регулиране ще излезе с решение дали поскъпването на тока за бизнеса ще бъде отложено и с колко време, заяви председателят на регулатора Иван Иванов:
Моделът, който създаде енергийният регулатор, е наистина балансиран и неговото нарушаване ще доведе до утежняване или ситуацията на НЕК, или повишаване цената на електроенергията за битовите потребители. Не желая да се случи нито едното, нито другото. Намаляване на добавката може да стане само чрез реализиране на допълнителни мерки за намиране на резерви такива, каквито към момента ги няма. Ако има резерви в резултат на мерките на правителството, ние естествено веднага ще ги отразим.  Свалянето на прага изисква допълнителни средства. По думите му, ако се намали "задължението към обществото“, ще бъде необходимо недостигът в НЕК да се покрие от правителството.

Намирането на резерви в сектор "Енергетика" обаче е работа на правителството, убеден е Иванов.

Управлението на оперативната дейност на финансовите и на човешки ресурси на държавните енергийни дружества не е въпрос на регулатора.

Предстои изслушване на регулаторната комисия в парламента, но се очаква покана от председателя на народното събрание Цецка Цачева, съобщи още шефът на регулатора. Той си обяснява разгорещилите се спорове около цената на електроенергията така:

Силен натиск от различни политически сили, натискът е от хората, които се кълняха, че регулатора трябва да бъде политически независим.

Същевременно от КНСБ обявиха, че не приемат проблемите в енергетиката да се решават със съкращаване на разходите в енергийните предприятия. Синдикатът смята, че държавата трябва да се намеси като има варианти за  предоговаряне на цените с американските централи или предложение за обратно изкупуване на акциите. От КНСБ ще предложат законопроект за управление на държавната собственост в икономиката, обяви председателят Пламен Димитров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!