Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Евентуален фалит на НЕК е доста наивна теза

Снимка: БГНЕС

Отдавна беше ясно, че КЕВР ще поиска увеличение на цената на електроенергията, каза в предаването "Преди всички" Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията:

Едва ли е изненада за която и да било партия, че има натиск за повишение на цените. Това, което се случва, е опитът на партиите, в търсене на решение, да се прехвърлят негативите върху опонентите, а позитивите да се търсят в собствените решения.

Според Руслан Стефанов от време на време в енергетиката се намират някакви частични решения, но в крайна сметка дълговете продължават да се трупат:

Накрая става това, което сме виждали в Гърция, виждали сме го и тук, при нас. В случая ще го видим в по-малък вариант, какъвто е българската енергетика – дълговете ще се натрупат на сметката на данъкоплатеца, т.е. на всички нас – тези, които нямаме съсредоточено представителство в институциите.

Според експерта евентуален фалит на НЕК е доста наивна теза.

Той смята, че в момента цената на тока за домакинствата е много по-ниска в сравнение са тази, която се плаща в Европа, но повишение не би било възможно от социална гледна точка.

Цялото интервю с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна