Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Набуко“ от кино сезона на Метрополитън

При огромен зрителски интерес преминаха прякото излъчване и повторната прожекция на „Набуко“ от кино сезона на Метрополитън на 7-и и 11-и януари. Мисля, че и още едно повторение би напълнило с публика кино салона!

Първо, „Набуко“ е едно от най-обичаните оперни заглавия. Неслучайно Хорът на евреите от този вердиев шедьовър зае първото място в националната анкета на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ „Любимите ви оперни хорове“! Второ, в афиша за тази постановка има два музикални колоса – Джеймс Ливайн и Пласидо Доминго. Макар и вече почетен музикален директор на Метрополитън, въпреки заболяването си маестро Джеймс Ливайн ръководи великолепно тази постановка от сезона на прочутия театър. А великият тенор Пласидо Доминго и на 75-годишна възраст продължава да ни удивява със своето творческо дълголетие, добавяйки успешно нови големи баритонови роли в репертоара си. Доминго представя един достоен, смел и харизматичен Набуко, прочетохме във в-к „Гардиън“ след дебюта му в „Ковънт Гардън“. И въпреки че Пласидо Доминго не притежава тембъра на истински баритон, неговата артистична мощ, огромна музикална култура и опит му отреждат истинска царственост сред гласовитите му млади колеги Людмила Монастирска в ролята на Абигаиле, Джейми Бартън – Фенена, Ръсел Томас – Измаел, и Дмитрий Белоселский – Захария.

Изключително тържество на възможностите на човешкия глас! И сценографията и костюмите, и режисурата на спектакъла са прекрасни! Истинско удоволствие! Толкова сме щастливи, че Метрополитън прави киносезон и България е включена в тази възможност да се докоснем до велико изкуство – за невероятно ниска цена да „бъдем“ на най-хубавите места в Мет, споделиха зрителки в киносалона пред микрофона на предаването „Каста дива“.

В звуковия файл чуйте целия репортаж от музикалното събитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!