Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива” е предаването на програма “Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, с водещ Росица Кавалджиева и редактор Красимира Йорданова.

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви "разходим" из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви "срещнем" със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от "Каста дива", опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, "Каста дива", на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20 до 22 ч. бъдете с "Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав!


Публикации

„Вълшебната флейта“ от програмата на Opera Vision

Отдавна се канех да гледам операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт, включена в европейската интернет платформа „Opera Vision“, но сега реших да побързам, защото срокът на нейното излъчване приключва на 13 март, а спектакълът заслужава вниманието..

публикувано на 18.02.19 в 17:30
Ла Скала - Милано

„Пепеляшка“ във февруарския афиш на Миланската Скала

Февруарският афиш на Миланската Скала изненада любителите на оперна музика с едно дългоочаквано и обичано заглавие – операта “Пепеляшка” на Джоакино Росини. Със световна премиера през 1817 г. в театро Валле в Рим, последвал спектакъл в Ла Скала..

публикувано на 18.02.19 в 16:22

Баришников – Бродски

Има ли граница между поезията и танца, ако да, каква е тя?! Защо движението и словото се намират в дълбока връзка?! Как думите се превръщат в импулс, в желание за промяна и живот?! Ето част от въпросите, провокирани от дългоочаквания моноспектакъл..

публикувано на 17.02.19 в 15:20

„Лешникотрошачката” от киносезона на Балшой театър

Едва ли има по-обичано и по-желано музикално произведение в новогодишния сезон от балета на  П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“, чиято музика сякаш въплъщава цялата красота, надежда и празничност! Тази година балетът е включен и в двата кино сезона,..

публикувано на 16.02.19 в 22:53

80-годишeн юбилей на прима балерината Красимира Колдамова

С балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин и хореография на Алберто Алонсо Националният балет чества 80-годишния юбилей на прима балерината на Софийска опера и балет Красимира Колдамова. Голяма танцова изпълнителка, балетмайстор и педагог, тя..

публикувано на 16.02.19 в 22:04

Габриела Георгиева с много успешна изява в „Турандот“ в Тулон

Оперната прима Габриела Георгиева, солист на Софийската национална опера и балет, гостува с голям успех в главната роля в нетрадиционна постановка на операта „Турандот“ на Пучини в оперния театър в Тулон. „ За ролята на Турандот драматичното..

публикувано на 14.02.19 в 16:40
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на „Бал с маски“ в Телавивската опера

Да поставиш по време на предизборна надпревара най-откровено политическата опера на Джузепе Верди – „Бал с маски“, си е смелост. Още повече, че оперният театър на Тел Авив е на по-малко от 5 минути пеша от площад „Исак Рабин“, където стават..

публикувано на 13.02.19 в 15:03

Ученици проектираха афиши за мюзикъла „Фантомът на операта“

Продължават спектаклите на мюзикъла „Фантомът на операта“ от Е.Л.Уебър на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Когато влизате в залата или пък докато се разхождате в антракта, разгледайте изложбата във фоайетата от афиши за..

публикувано на 13.02.19 в 13:34

„Тоска“ на Римската опера от програмата на OperaVision

Когато видях,че в платформата OperaVision се предлага видеозапис на спектакъл на Римската опера, много се развълнувах - слушала съм толкова много записи на прочутия театър, толкова много съм се възхищавала  на спектаклите, че очакванията ми бяха..

публикувано на 12.02.19 в 17:13
Държавна опера Русе

Премиера на „Бохеми“ в Русенската опера

При препълнена с публика зала в Русенската опера се състоя първата за 70-тия сезон на трупата премиера – на операта „Бохеми“ от Пучини. Историята за любовта от пръв поглед, за чистосърдечното приятелство, за младежките пориви и мечти за пети път..

публикувано на 12.02.19 в 16:10