Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива” е предаването на програма “Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, с водещ Росица Кавалджиева и редактор Красимира Йорданова.

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви "разходим" из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви "срещнем" със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от "Каста дива", опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, "Каста дива", на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20 до 22 ч. бъдете с "Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав!


Публикации

Излезе ново издание на „Реквием“ от Верди под диригентството на Зубин Мета

Можем само да благодарим на издателите, че на пазара сега се появи отново един от най-блестящите записи на  монументалната творба на Верди „Реквием“. Записът е осъществен преди 37  години в Ню Йорк. Реквиемът е изпълнен на 22-и октомври 1980 г. в Айвъри..

обновено на 14.02.18 в 16:46
Израелската опера в Тел Авив

„Сън в лятна нощ“ в Израелската опера

За пръв път от може би година и половина Израелската опера направи оригинална постановка, при това в стила, в който я познаваме: театър, в който се пее на професионално високо ниво. За целта бяха мобилизирани най-добрите местни певци. Някои бяха..

обновено на 14.02.18 в 10:46
Ла Скала - Милано

„Симон Боканегра“ се завърна на сцената на Миланската Скала

Февруарският афиш на Миланската Скала отбеляза завръщането на операта “Симон Боканегра” на Джузепе Верди. Обичаното от любителите на оперното изкуство заглавие се осъществява на сцената на Ла Скала в копродукция с Берлинската Щатсопер, в годината, в..

обновено на 13.02.18 в 17:35

Опера на протеста в Тел Авив

„Театър на протеста“ съм гледала. Но за пръв път попадам на „опера на протеста“. Заглавието е „Словесни проблеми“ и е базирана върху текстове от израелската учебна програма. Операта се провежда в абстрактна класна стая в 6 учебни часа по..

обновено на 07.02.18 в 17:41

На празника на Радиото Диана Спасова получи голямата награда в анкетата на "Каста дива"

На 25-и януари се навършиха 83 г., откакто цар Борис III издава указа, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. По традиция на празника бяха връчени годишните награди на Българското национално радио „Сирак Скитник“...

обновено на 01.02.18 в 17:37

Премиера на операта „Орфей“ в рок-бароков вариант в Тел Авив

Барок опера и рок опера добре се римуват! Това бе невероятната комбинация на концертното изпълнение в Тел Авив на първата опера на Монтеверди „Орфей“, написана в далечната 1607 г и съчетана с рок-вариацията й от 2017. За такава комбинация..

обновено на 08.01.18 в 09:56

Видин Даскалов е най-любимият оперетен артист на ХХ век на българската публика

Завърши ежегодната анкета на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ „Любимите ви…” . В предишни анкети научихме, че Лучано Павароти е най-любимият тенор на българската публика, „Лебедово езеро” е най-любимият балет,..

обновено на 02.01.18 в 12:38
НДК

Тазгодишният празничен концерт в НДК е под надслов "Духът на Европа"

Традиционният празничен новогодишен концерт в зала 1 на НДК тази година е със заглавие "Духът на Европа". Той е посветен на 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз и ще се проведе под патронажа на Министъра за българското..

публикувано на 01.01.18 в 08:43

Радио е само музика, която не се гледа, а се слуша

Тази седмица по традиция Българското национално радио посрещна голяма група малки деца на генералната репетиция преди концерта на Симфоничния оркестър . Гостите на музикалната образователна програма – от първи до пети клас на столично частно училище,..

обновено на 22.12.17 в 09:36

Александрина Пендачанска с великолепен дебют в „Тоска“

Помня Александрина Пендачанска още от първата й поява на сцената в края на 80-те години на отминалия  век - малкото момиченце, което пееше и играеше вълнуващо Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети. Беше истинска сензация! После тя..

обновено на 13.12.17 в 17:35