Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива” е предаването на програма “Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, с водещ Росица Кавалджиева и редактор Красимира Йорданова.

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви "разходим" из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви "срещнем" със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от "Каста дива", опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, "Каста дива", на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20 до 22 ч. бъдете с "Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав!


Публикации

Започва летният фестивал „Opera Open“

Летният фестивал „Opera Open“ на сцената на Античния театър в Пловдив се открива на 23 юни с премиерата на „Мадам Бътерфлай“ от Пучини – постановка на Нина Найденова под диригентството на Якопо Сипари Ди Пескасероли (Италия). За спектакъла се..

публикувано на 21.06.18 в 16:55

„Макбет“ от киносезона на „Ковънт Гардън“

В прожекции от киносезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“ в кината „Арена“ в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян проследихме спектакъл на операта „Макбет“ от Верди с участието на оперната дива Анна Нетребко в ролята на..

публикувано на 21.06.18 в 16:20

„100 г. Бърнстейн“ от киносезона на „Ковънт Гардън“

В най-голямото събитие от сезона на Кралския балет се превърна спектакълът, посветен на 100-годишнината от рождението на великия американски композитор и диригент Ленард Бърнстейн, който имахме възможността да проследим в прожекции в кината "Арена" в..

публикувано на 21.06.18 в 14:21
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на „Дидона и Еней“ в Телавивската опера

Има ли нещо по-митично от един мит? Да, морето, което може да направи дори мита за Еней и Дидона твърде реален! Предложението на творците на този спектакъл е влизайки в залата на Телавивската опера всеки да смъкне между 10 и 60 години от гърба си и..

публикувано на 20.06.18 в 16:48

XIV фестивал „Моцартови празници“ ще се проведе в памет на Христина Ангелакова

Международният музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец ще се проведе от 12 до 15 юли. Организаторите посвещават тазгодишното XIV издание на паметта на великата българска оперна певица Христина Ангелакова – дългогодишен артистичен директор и..

публикувано на 13.06.18 в 12:46

Отзвук от гастрола на Софийската опера в Москва

„Вълнението мотивира до краен предел всеки един от българските музиканти. И чудото наистина се случи. Усети се по тишината в залата, по притаилата дъх публика… След изпълнението на операта "Янините девет братя" от Любомир Пипков публиката..

публикувано на 08.06.18 в 17:40

Калуди Калудов беше специален гост на празничния концерт за 24 май във Виена

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май бе отбелязан във Виена по традиция с официален концерт в Българския културен институт “Дом Витгенщайн“. Тържеството бе открито от директорката на Културния институт доц...

публикувано на 05.06.18 в 14:56

Нова постановка на „Бал с маски” на Будапещенската опера

Гледахме оригиналната версия на „Бал с маски”, с шведския крал Густаво като главен герой. Тази версия първоначално е била забранена от цензурата по политически причини, така че Густаво става Граф Ричард Уоруйк, Губернатор на Бостън. Представям..

публикувано на 03.06.18 в 21:36

Андреа Каре: Райна Кабаиванска ми даде толкова много!

Тази седмица очакваме в Родината да пристигне българската оперна дива Райна Кабаиванска. На 3-и юни тя ще представи на сцената на зала „България“ заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров трима от възпитаниците..

публикувано на 28.05.18 в 17:24

Русенската опера представи в София "Турандот" и "Луд гидия"

На 10-и и 11-и май трупата на Русенската опера представи на сцената на Софийската национална опера и балет две свои продукции – оперите „Турандот“ от Пучини и „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев.  Изпълнението на „Луд гидия“ беше посветено на..

обновено на 28.05.18 в 16:57