Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива” е предаването на програма “Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, с водещ Росица Кавалджиева и редактор Красимира Йорданова.

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви "разходим" из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви "срещнем" със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от "Каста дива", опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, "Каста дива", на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20 до 22 ч. бъдете с "Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав!


Публикации

Франция с равносметка за богато фестивално лято

Франция полека изпраща лятото с равносметката за богата музикална реколта от тазгодишните фестивали. Най-важната лятна среща за света на операта - фестивалът в Екс ан Прованс, се запомни с нови участия, обещаващи млади гласове и нестандартни артистични..

публикувано на 15.09.19 в 22:24

„Орфей и Евридика” от програмата на OperaVision

Когато видях, че в интернет-платформата OperaVision се предлага видеозапис на знаменитата опера на Кристоф Вилибалд Глук „Орфей и Евридика“ , не се поколебах  и веднага  реших да я гледам, още повече, че тя е една от любимите ми творби. Изпълнението е..

публикувано на 15.09.19 в 21:35

„Испанико” гостува с „Кармен магия” на сцената на Телавивската опера

Има ли магия в едно балетно представление на „Кармен”, включващо както най-популярните арии от операта на Бизе, така и музика за китара на Енрико Мюрие? Така и с е наричаше балетният спектакъл на трупа „Испанико“ от САЩ, която гастролира в Израел, а..

публикувано на 12.09.19 в 14:43

Първи фестивал на мюзикъла и оперетата в Петрич

Ново огнище на културен туризъм в областта на музикално-сценичните изкуства се създава в югозападна България. Първото издание на Фестивала на мюзикъла и оперетата в Петрич ще предложи на публиката три спектакъла – „Криворазбраната цивилизация”,..

публикувано на 31.08.19 в 20:49

Успешен дебют на тенора Михаил Михайлов в Унгария

Финалният оперен гала концерт „Тримата тенори“, за който билетите бяха разпродадени много преди началото на фестивала „Барток плюс“ в Мишколц /Унгария/, се превърна в истински фойерверк от музикално удоволствие. Така усетих атмосферата в..

публикувано на 21.08.19 в 22:02

Предаването „Каста дива” дари играчки в Общинската болница в Мишколц

Всяка година предаването на БНР за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” празнува рождения си ден 6 март с образователна или благотворителна инициатива, в съответствие с мотото си „Едно предаване, което прави живота по-хубав“...

публикувано на 20.08.19 в 23:54

Пилзенската опера гостува на фестивала „Барток плюс” в Мишколц

Всяка година оперният фестивал „Барток плюс” в Мишколц представя оперна компания от средна Европа. Тази година Пилзенският театър „Йозеф Каетан Тил” гостува със своята постановка на операта „Ирис“ от Маскани. Беше ми много интересно в навечерието на..

публикувано на 20.08.19 в 22:54

Джери Мичъл преди европейската премиера на мюзикъла „Хубава жена”

В година, изпълнена с много финансови разочарования за инвеститорите на Бродуей, а именно предвидени загуби от над 100 милиона долара и спектакли, закрити почти незабавно след обявяването на театралните награди „Тони” през месец юни, се замисляме..

публикувано на 20.08.19 в 16:22

Прощални концерти на Зубин Мета с Израелската филхармония

Маестро Зубин Мета, който половин век ръководи Израелската филхармония, избра да дирижира „Реквиема” на Верди в концертите за раздяла с вярната си публика. В интерпретацията на познатото произведение големият музикант постави една огромна пауза след..

публикувано на 20.08.19 в 14:05

„Селска чест” от програмата на „Барток плюс”

Летният оперен фестивал „Барток плюс“ в Мишколц /Унгария/ е създаден през 2001 г., за да бъдат изпълнявани на него трите музикално-сценични творби на големия унгарски композитор Бела Барток - „Чудният Мандарин”, „Замъкът на Херцога Синята брада” и..

публикувано на 20.08.19 в 11:36