Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива” е предаването на програма “Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, с водещ Росица Кавалджиева и редактор Красимира Йорданова.

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви "разходим" из летните музикални фестивали у нас и по света. Ще Ви "срещнем" със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от "Каста дива", опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, "Каста дива", на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20 до 22 ч. бъдете с "Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав!


Публикации

Райна Кабаиванска: Смятам, че нещата стават само ако са обичани!

По традиция и като прекрасен символ майсторският клас на оперната прима Райна Кабаиванска възвестява началото на новия музикален сезон. Тази година след прослушване на 65 кандидати от 22 държави от 4 континента бяха избрани 13 млади оперни..

обновено на 21.09.17 в 09:14
Сградата на Старозагорската опера

Старозагорската опера гостува във Виена със „Слугинята господарка“

На 20-и септември от 19 ч. в театралната зала на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена трупата на Старозагорската опера ще представи едноактната комична опера „Слугинята господарка“ от Джовани Батиста Перголези. Режисьорът..

обновено на 19.09.17 в 15:28

Максим Дунаевски аплодира варненската постановка на „Тримата мускетари“

През последните два сезона Варненската опера дава сериозна заявка да стане водещата сила у нас в областта на мюзикъла. След много успешната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска миналата година на „Варненско лято“ и „Опера в..

обновено на 12.09.17 в 20:02

Ариел Коен: Хайтехът е „хляба”, но „вкусът” на живота е в духовността

Ариел Коен е генерален директор на Ришон-леционската филхармония, която е и постоянният оркестър на Израелската опера в Тел Авив. Той е с български произход. Баща му е от Кюстендил, а майка му от София. Преди половин година реших да тръгна..

обновено на 11.09.17 в 23:17

„Каста дива“ гостува на фестивала „Крепост на вековете Баба Вида”

Раждането на фестивала „Крепост на вековете Баба Вида” във Видин е още едно доказателство, че и в България може да се мисли държавнически, да се твори с голям размах и далновидност! Новият фестивал е продължение и надграждане на създадения от..

обновено на 11.09.17 в 18:56

Фестивалът „Opera Open“ и програмата „На бис“ на сцената на Античния театър в Пловдив

Моделирайки пъстрия колаж на това фестивално лято, нека да си спомним, че то започна с откриването на фестивала „Opera Open“ на сцената на Античния театър в Пловдив. Кулминацията на този летен форум, на най-значимото събитие от програмата му беше..

обновено на 11.09.17 в 16:58

„Каста дива“ гостува на ХIII-те „Моцартови празници“ в Правец – втора част

Една от най-интересните ми срещи по време на 13-ото „късметлийско” издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец беше с баритона Иво Йорданов. Бях очарована от неговата изява в следобедния камерен концерт-спектакъл..

обновено на 08.09.17 в 16:24

Орлин Анастасов представя новия фестивал „Дионисия“ на о-в Корфу

Предстои раждането на нов оперен фестивал – „Дионисия“ , създаден от фондацията, носеща името на световноизвестния български бас Орлин Анастасов . Фестивалът ще се проведе от 8-и до 13-и септември в главния град – Керкира, на   о-в Корфу в Гърция...

обновено на 07.09.17 в 16:49

„Кармен“ беше кулминацията на 72-рия Летен музикален фестивал в Брегенц

От 19-и юли до 20-и август в Брегенц се проведе 72-рият Летен музикален фестивал. Акцент и кулминация в програмата тази година беше оперната постановка "Кармен“ от Жорж Бизе, представена на ефектната открита сцена, изградена директно върху..

обновено на 07.09.17 в 13:39

Забравените тенори на ХХ век: Иван Козловски

Резултатът от анкетата на „Каста дива” „Любимите ви тенори на ХХ век“ беше лесно предвидим и е полезен с това, че cъбужда въпроса „Какво има на хоризонта зад гърба на тримата тенори?” Ако бях на мястото на госпожа Йорданова, щях..

публикувано на 27.08.17 в 23:00