Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива” е предаването на програма “Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, с водещ Росица Кавалджиева и редактор Красимира Йорданова.

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви "разходим" из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви "срещнем" със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от "Каста дива", опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, "Каста дива", на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20 до 22 ч. бъдете с "Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав!


Публикации

Тенорът Михаил Михайлов

Тенорът Михаил Михайлов след два спечелени конкурса и преди гастроли на оперни фестивали в Унгария и в Полша

За младия български тенор Михаил Михайлов сезон 2018/2019 беше много силен. Той започна със завоюването на първа награда на международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров” в Шумен и завърши също с първа награда – на конкурса за млади..

публикувано на 20.06.19 в 16:00

Opera Open на сцената на Античния театър в Пловдив

С гала спектакъл "Огънят и празникът" започна международният фестивал „Opera Open“ на Античния театър в Пловдив. Следващото голямо събитие е дългоочакваното гостуване на големия италиански режисьор Стефано Пода с премиерата на операта „Орфей и..

публикувано на 15.06.19 в 07:43

Даниел Делибашев, който прави живота по-хубав

Той се казва Даниел Делибашев. Най-напред научих за него от рубриката на колегите от bTV „Вярваме в доброто“ , след това се сприятелихме в социалната мрежа facebook и с вълнение следих тазгодишното му поредно пътуване на благотворителна мисия в..

публикувано на 05.06.19 в 17:42

„Златният век” от киносезона на Болшой театър

Как е възможно да се съчетае златното време на джаза от 20 години на ХХ-ти век и комунистическия морал и порядък в малък руски крайморски град? Как контрабандистите могат да притежават добър вкус и стил, безупречно съчетани с изискаността на..

публикувано на 03.06.19 в 17:50

С „Диалози на кармелитките“ завърши киносезонът на Метрополитън

Отдавна оперен спектакъл не ме е разтърсвал толкова силно, както се случи на директното излъчване от Метрополитън на операта „Диалози на кармелитките“ от Франсис Пуленк.Не бях виждала и чувала тази творба и това, на което присъствах, ме остави без..

публикувано на 03.06.19 в 17:21

„Мария от Буенос Айрес” гостува на сцената на Народния театър

Тангото е музика на ярката безпощадна южна светлина, но тангото е и музика на нощта, на възпламенената страст, която кара звездите да потреперят в небосклона. Тангото е музика на чистата радост и на безпределната скръб, на трагичното отчаяние и на..

публикувано на 03.06.19 в 16:49

„Манру“ от програмата на OperaVision

Много приятна изненада за мен бе спектакълът на Полската национална опера, включен в платформата „OperaVision“. Това бе напълно непознатата опера “Манру“ от Игнаси Ян Падеревски, едно произведение с красива музика и колоритен сюжет от композитор,..

публикувано на 21.05.19 в 18:27

Лента разказва за меценатската фамилия Блументал на фестивала за документални филми „Епок“ в Израел

Дали меценатството се предава с майчиното мляко? За семейството на пианистката Фелиция Блументал (звезда сред концертиращите пианисти между двете световни войни) това е така. На нейно име е наречен един от най-престижните израелски фестивали. Той,..

публикувано на 21.05.19 в 11:53

Балетът на Старозагорската опера представя „Гето“

На 21 май Балетът на Старозагорската опера ще представи на сцената  на театъра премиерния спектакъл „Гето“ на световноизвестния италиански хореограф Марио Пиаца. Като оптимист по природа и космополит определя себе си италианският хореограф Марио..

публикувано на 21.05.19 в 10:40

„Дон Кихот“ от киносезона на „Ковънт Гардън“

Прожекциите от кино сезоните на някои от най-престижните оперни и балетни театри ни дават възможност да проследим представянето на част от техните продукции. С голям интерес очаквахме прожекцията на балета „Дон Кихот“ от Минкус от киносезона на..

публикувано на 20.05.19 в 15:25