Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Насилието на протестите в Хамбург помрачи срещата на Г-20

Фото: ЕПА/БГНЕС

Безпрецедентни сблъсъци между полиция и демонстранти помрачиха срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Полицията използва водни оръдия вчера и днес, а по улиците на града бяха забелязани дори бронетранспортьори. Десетки ранени има и от страна на демонстрантите, и от страна на полицията.

Говорителят на органите на реда в Хамбург Тимо Цил заяви: През цялото време подчертавахме, че очакваме агресивни леви екстремисти. Нашите очаквания обаче бяха, че протестът на тези демонстранти е насочен срещу институцията Г20. За съжаление снощи разбрахме, че виновниците за сблъсъците са хора, които не се интересуват от политическия процес, а бяха дошли за да рушат, за палят и да грабят. Очакваме, че днес те отново ще бъдат по улиците на града.

Протестите не се състоят обаче само от насилие. Има и демонстриращи, които изразяват мирно несъгласието си с политиката на големите сили в света.

Тук съм, за да изразя своя протест. Това е елитарен клуб. Сред тях са най-големите износители на оръжие, най-мощните държави, които по същество са замесени в това да превърнат света в това, което е, обясни демонстрантът Мартин Бийрлох.

Изтъпленията в Хамбург ще имат и политически последствия. Християндемократите поискаха отговорност от кмета на Хамбург Олаф Шолц за това, че не е предвидил последствията. Левите и Зелените се разграничиха от проявите на насилие на анархистите. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер пък обвини протестиращите, че не правят демонстрации, а организирано насилие, чиято цел е разрушение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!