Eмисия новини
от 04.00 часа

Резултати : автор Svetllana Dimitrova

Leart Dokle – aktori me rrënja ballkanike dhe me art në gjak

Leart Dokle është një aktor bullgar, i cili fiton popullaritet gjithnjë e më të madh jo vetëm në skenën teatrale, por dhe në kinema. Ai na tregoi me kënaqësi për rrënjat e tij bullgare dhe për prejardhjen e mbiemrit. Stërgjyshërit e tij kanë..

20.12.18 11:19 |
Kisha e sotme “Sh. Klementi dhe Pantelejmon” në Ohër, ku janë lipsanat e Shën Klementit të Ohrit

Shën Klementi – letrari, i cili ia kushtoi jetën përhapjes së krishterimit dhe arsimimit të bullgarëve

Shën Klementi është një pishtar, figurë shpirtërore dhe letrar, trashëgimtar i Vëllezërve të Shenjtë Kiril dhe Metodi, të cilit Kisha Ortodokse Bullgare i jep nder më 25 nëntor. Sipas autorëve të Jetëshkrimit (Legjenda Bullgare) të Kryepeshkopit..

25.11.18 08:00 |

Hyrja e Hyjëlindëses në Tempull – festa e Nënës së Tërëshenjtë të Jesu Krishtit

Më 21 nëntor Kisha Ortodokse bullgare kremton Hyrjen e Shën Marisë në Tempullin e Jerusalemit, e cila “më vonë do të bëhej Hyjëlindëshja, nëna e Birit të Zotit “. Burimet e shkruara të lashta dëshmojnë se në moshën 3-vjeçare prindërit e saj e..

21.11.18 14:08 |

Medalisti olimpik Ivan Manev për harmoninë me natyrën

Ivan Manev është nga ai brez i sportistëve bullgarë, të cilët në vitin 1980 në Moskë kontribuuan për prezantimin më të mirë të Bullgarisë në Lojërat Olimpike. Në garën finale të kajakut 1000 metra ai mori medaljen e bronztë. Kështu shteti ynë..

09.11.18 14:17 |
Kisha “Shën Dhimitri i Selanikut” në Veliko Tërnovo

Shën Dhimitri – mbrojtësi i Ballkanit

Më 26 tetor Kisha Ortodokse Bullgare shënon festën e Shën Dhimitrit të Selanikut, të nderuar nga grekët, bullgarët, rusët dhe serbët. Doc. dr Pavell Pavllov nga Fakulteti i Teologjisë pranë Universitetit të Sofjes “Sveti Kliment Ohridski” thotë se..

26.10.18 13:49 |

Shëtitje në luginën e lumit Beli Iskër

Rilla është një mal shumë i bukur. Një prej vendeve më tërheqëse për turizëm dhe pushime, rreth 80 km. larg Sofjes, është Lugina e bukur e Akullnajës në lumin Beli Iskër. Ajo shtrihet në hyrjen e Parkut Kombëtar Rilla, midis pjesës së Musalenit..

04.10.18 11:22 |

Në pritje të “Ditës së Shën Pjetrit me valle” në fshatin Jagodovo

Për herë të nëntë me radhë sivjet fshati Jagodovo (Bullgari Qendrore) do të jetë mikpritës i Festivalit folklorik kombëtar për valle popullore “Në ditën e Shën Pjetrit me valle”, i cili mbledh mijëra adhurues dhe interpretues të folklorit bullgar...

27.06.18 13:20 |

Alpinisti Atanas Skatov – për kthesat dhe vendimet në jetë

Atanas Skatov, i cili u ngjit në majën e gjashtë për nga lartësia në planet Cho Oyu (8201 metra), pa aparat oksigjeni, para pak kohe mori distinktivin “Bullgaria e Artë” për sportist të muajit maj. Gjatë vitit 2017 pasi u ngjit vetë në majën më..

23.06.18 10:35 |

Shën Gjergji Trofeprurësi – Martiri i Madh i Krishterimit

Pas Pashkëve një prej festave më të nderuara të krishtera është ajo e Shën Gjergjit. Ai ka jetuar në një periudhë të rëndë për krishterimin – në fund të shekullit III dhe në fillim të shekullit IV, kur të krishterët ishin përndjekur dhe torturuar..

06.05.18 09:00 |
Studentë bullgarë në Lozanën e Zvicrës

“Me shpirt bullgar dhe mendim evropian”

Në Muzeun Historik Regjional të Stara Zagorës deri në fund të qershorit mund të shihet ekspozita “Me shpirt bullgar dhe mendim evropian”. Ajo i është kushtuar Vitit Evropian të Trashëgimisë Kulturore dhe Presidencës Bullgare të Këshillit të BE-së...

07.04.18 10:45 |
Всички новини: днес | вчера